Noua lege a pensiilor - cand se poate cumula pensia cu salariul?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Mai 2024
29 Mai 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Noua lege a pensiilorcumul pensie cu salariullegea pensiilor 2024
Noua lege a pensiilor - cand se poate cumula pensia cu salariul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Va rog sa imi confirmati ca un angajat care este pensionat pentru limita de varsta cu reducerea varstei (la 58 de ani in cazul nostru), poate avea un contract pe perioada nedeterminata pana la 65 de ani, cand se inceteaza contractul de drept la implinirea varstei standard de 65 ani!"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Intr-adevar, asa cum rezulta din prevederile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept: data la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si odata la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
 
Astfel, in cazul pensiei la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei.
 
Daca partile sunt de acord ulterior se poate incheia un nou contract de munca pe durata determinata sau pe durata nedeterminata. Daca se va incheia un contract pe durata nedeterminata, acesta va inceta de drept la data la care salariatul implineste varsta standard de pensionare.
 
Conform art. 19 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 181/2024, „Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.
 
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
 
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.”
 
Prin urmare, din analiza prevederilor legale sus-mentionate, intelegem ca dispozitiile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare.
 
Prin urmare, apreciem ca veti putea angaja persoana pensionata cu reducerea varstei standard de pensionare aceasta putand cumula pensia cu salariul daca se va incheia un nou contract de munca deoarece persoana s-a pensionat si nu a optat pentru continuarea raportului de munca in baza aceluiasi contract.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]