Pensiile de stat vor putea fi cumulate cu cele de serviciu

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Ianuarie 2018
04 Ianuarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pensie de stat cumularepensie de serviciu cumularelegea 263/2010cumularea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
UPDATE 3 ianuarie 2018:
 
De la 1 ianuarie 2018 se stabilise, prin OUG nr. 103/2017, ca pensiile din sistemul public nu mai pot fi cumulate, dar se pare ca Guvernul s-a razgandit rapid, chiar inainte de finalul anului 2017. 
 
In acest context, a fost data OUG nr. 116/2017 care permite in continuare cumularea pensiilor de stat cu cele de serviciu, chiar daca ambele sunt finantate de bugetul de stat. 
 

Initial, se stabilise ca cei care se incadrau la pensiile de serviciu ( cum ar fi parlamentarii sau cei care au lucrat in armata) NU vor mai putea beneficia si de pensia de la stat, avand in vedere ca sunt doua venituri care sunt subventionate de acelasi sistem, adica cel public:

" ... nu se justifica posibilitatea de a incasa doua pensii din acelasi sistem si nici de a incasa o pensie din sistemul public si o pensie de serviciu, situatie in care riscul ar fi acoperit de doua ori, pentru aceeasi perioada de contributie, fapt ce trebuie reglementat in mod expres", este specificat in expunerea de motive a acestui act normativ.

De asemenea, nu trebuia sa se cumuleze nici mai multe pensii de serviciu intre ele.

"Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulata cu o pensie de serviciu/indemnizatie pentru limita de varsta reglementate de legi cu caracter special", conform proiectului de lege.
 
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, romanii pot opta pentru unul dintre cele 5 tipuri de pensie:


- pensia pentru limita de varsta
- pensia anticipata
- pensia anticipata partiala
- pensia de invaliditate
- pensia de urmas

"Persoanele care indeplinesc conditiile pentru obtinerea mai multor categorii de pensii dintre cele prevazute la alin. (1), opteaza pentru obtinerea uneia dintre acestea",
se mai arata in proiectul de lege.


Asa cum am mentionat si la inceput, singurele venituri care se pot cumula vor fi pensia publica cu cea privata.
"nu se aplica situatiei in care persoana indeplineste atat conditiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii cat si cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii."


Valoarea medie a unui cont de pensie privata a fost de 5.587 lei in septembrie 2017


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) aduce la cunostinta opiniei publice cateva repere cu privire la evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2017.

Potrivit datelor ASF, la 30 septembrie 2017, valoarea medie a unui cont in sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro), respectiv o crestere de 18,41% fata de decembrie 2016...citeste mai multe despre Pilonul 2 de pensii aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]