Noua lege a pensiilor - CONDITII pentru pensionarea la limita de varsta

Isabela Alexe
Isabela Alexe
03 Iulie 2024
03 Iulie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
noua lege a pensiilorreducerea varstei standard de pensionare
Noua lege a pensiilor - CONDITII pentru pensionarea la limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am varsta de 57 ani impliniti in luna februarie 2024. Am lucrat 6 ani in grupa I de munca, astfel beneficiez de o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani. Pana la acest moment situatia mea este urmatoarea: - stagiu total de cotizare realizat = 40 ani 6 luni si 15 zile, din care 30 ani si 15 zile lucrati in conditii normale de munca; - perioade necontributive total 3 ani - total stagiu asimilat 1 an si 6 luni. Va rog sa-mi spuneti, daca in aceste conditii, pot depune dosarul pentru pensionare limita varsta inainte de implinirea a 60 ani. De asemenea, va rog sa-mi spuneti, daca se poate, in baza carei legi pot face acest lucru."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Persoanele care au desfasurat activitate in fostele grupe I si a II-a de munca (anterior datei de 1 aprilie 2001), in conditii deosebite de munca si in conditii speciale de munca (dupa data de 1 aprilie 2001) beneficiaza de:
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
 
1. reducerea varstei standard de pensionare;
2. perioada suplimentara la vechimea in munca;
3. majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective.
 
1. Reducerea varstei standard de pensionare
 
Reducerile varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite de munca si grupa a II-a de munca sunt cuprinse intre 4 luni si 10 ani, in functie de numarul anilor intregi efectiv lucrati in aceste conditii (intre 1 an si 30 de ani), conform Tabelului nr. 1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Reducerea opereaza doar daca este realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege prin raportare la data nasterii.
 

Reducererea varstei standard de pensionare - PROCEDURA

 
Reducerile varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in aceste conditii speciale si in grupa I de munca sunt cuprinse intre 1 si 12 ani, in functie de numarul anilor intregi efectiv lucrati in aceste conditii (intre 2 ani si 24 sau mai multi ani), conform Tabelului nr. 2 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010, si opereaza doar daca este realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege prin raportare la data nasterii.
 
2. Perioada suplimentara la vechimea in munca
 
Pentru perioadele in care o persoana a desfasurat activitate in grupa I sau in grupa a II-a de munca (anterior datei de 1 aprilie 2001) se acorda un spor la vechimea in munca de:
 
· 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II-a de munca;
· 6 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca.
Sporul de vechime se acorda doar daca persoana respectiva a realizat cel putin 5 ani in grupa I sau in grupa a II-a de munca, 100% din timp.
 

Activitate in conditii deosebite sau conditii speciale

 
Pentru perioadele in care o persoana a desfasurat activitate in conditii deosebite sau conditii speciale (dupa data de 1 aprilie 2001) se acorda un spor la vechimea in munca de:
 
· 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
· 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca.
Sporul de vechime se acorda indiferent de stagiul de cotizare realizat in aceste conditii de munca.
 
3. Majorarea punctajelor lunare
 
Punctajele lunare se majoreaza dupa cum urmeaza:
 
· cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in grupa a II-a de munca si in conditii deosebite;
· cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in grupa I de munca si in conditii speciale.
 
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca persoana a realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.
La determinarea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate nu se au in vedere urmatoarele perioade in care asiguratul:
 
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala
- a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
 
 Conditii privind acordarea pensiei anticipate persoana nascuta in  02.1967, cu varsta de 57 ani 4 luni
 

Baza legala - legea 263/2010

 
Art. 62 alin. (1)- Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c).
 
 (4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.
Art. 63 - La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
 
 Art. 64 - (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
 
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
Art. 53 alin.(3) -Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
 
Astfel,  persoana nu se incadreaza  la varsta, deoarece pensia partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,( 63 ani - 5ani=58 ani, deoarece cf art 63 nu beneficiaza si de reducerea de 3 ani, in cazul pensiei anticipate))  desi  indeplineste conditiile privind stagiul de cotizare , avand nevoie de un stagiu de cotizare de cel putin 43 ani ( 35 ani stagiul complet la care se adauga cel putin 8 ani= 43 ani), persoana respectiva nu poate beneficia de pensie anticipata.
 
Va detaliem mai jos, calculul pentru pensia  limita de varsta , pensie anticipata si pensie anticipata partial.
 
 
Cuantum                                  Data pensionare                                Stagiu minim                  Reducere
Pensie limita de varsta           febr.2027                                      cel putin 15 ani
Pensie anticipata                     incepand cu febr 2025               cel putin 43 ani
Pensie anticipata partial         incepand cu febr 2025               intre 35 ani si 43 ani     intre 30% si 0%
 
Varsta standard de pensionare este - Februarie 2030
 
Pentru conditiile de munca desfasurate in grupa 1- beneficiu= reducere 3 ani la varsta de pensionare, adica 2027 februarie
Stagiu total de cotizare= 40 ani 6 luni si 15 zile din care:
 
30 ani si 15 zile  conditii normale, 3 ani perioada necontributiva si stagiu asimilat 1 an si 6 luni la care se adauga 6 ani grupa 1.
 
La stagiul total de cotizare se adauga perioade suplimentare, care constituie stagii de cotizare in conditii normale de munca, de 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca - conform art.18 lit.b din Legea 263/2010.
Pentru fiecare an lucrat in grupa 1 se adauga cate 6 luni , adica la cei 6 ani se mai adauga 3 ani.
 
Astfel, total stagiu -43 ani 6 luni si 15 zile stagiu de cotizare.
 
 
Februarie 1967 (anul nasterii) + 60 de ani ( 63 ani – 3 ani reducere)= februarie 2027 - pensie pentru limita de varsta.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]