Legislatia privind regimul deseurilor a fost modificata inca din primele zile ale anului 2023. Modificarile sunt substantiale si sunt aplicabile atat generatorilor de deseuri, cat si intreprinderilor care desfasoara activitati de salubritate, colectare sau tratare a deseurilor.
Legea 17/2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deseurilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 21 din 9 ianuarie 2023 si a intrat in vigoare in 12 ianuarie 2023.
Prin legea 17/2023 se modifica prima etapa din principiul ierarhizarii deseurilor si se pune accent pe prevenirea si reducerea cantitatilor de deseuri. De asemenea, pentru indeplinirea conditiilor cumulative pentru considerarea unei substante sau obiect ca fiind subprodus, utilizarea ulterioara se demonstrata “prin existenta unui contract ferm sau alta forma de garantare a utilizarii acestuia pentru intreaga cantitate generata”. Un alt concept care a suferi modificari este incetarea statutului de deseu.
Conform noilor reglementari survenite asupra uneia dintre cele 4 conditii cumulative, este necesar sa existe ”o piata sau cerere pentru substanta sau obiectul in cauza, dovedita prin existenta unor contracte de vanzare-cumparare, in vederea utilizarii substantelor sau obiectelor respective in termen de cel mult 180 de zile de la preluarea de la generatorul de deseuri”.
?n ceea ce priveste sanctiunile, a crescut cuantumul unor amenzi aplicate persoanelor juridice pentru incalcarea anumitor prevederi care se refera la clasificarea si codificarea deseurilor conform legislatiei in vigoare, raspunderea extinsa a producatorilor, prevenirea generarii de deseuri, valorificarea si eliminarea deseurilor.
Aditional, au fost actualizate si infractiunile in domeniul deseurilor. Printre infractiunile care se pedepsesc cu inchisoare intre 1 si 5 ani sau cu amenda la care se face referire in prezenta lege, precizam: “colectarea, transportul sau valorificarea de deseuri, inclusiv controlul acestor operatiuni si intretinerea ulterioara a spatiilor de eliminare, inclusiv actiunile intreprinse de comercianti sau brokeri in procesul de gestionare a deseurilor, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu”, “incendierea oricarui tip de deseu si/sau substanta sau obiect”, “ingroparea deseurilor”, “eliminarea, detinerea, pastrarea deseurilor in afara spatiilor autorizate”, “abandonarea, aruncarea si/sau ascunderea deseurilor”.
Printre infractiunile care se pedepsesc cu inchisoare intre 2 si 7 ani la care se face referire in prezenta lege, precizam: “introducerea pe teritoriul Romaniei de aparate, instalatii, echipamente, utilaje, substante si produse folosite si uzate, considerate deseuri si carora nu le-a incetat statutul de deseu”, “neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deseurilor periculoase”, “introducerea pe sau scoaterea de pe teritoriul Romaniei a deseurilor, inclusiv in sau din zonele libere, asa cum sunt instituite prin Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, in cazul in care aceasta activitate intra in domeniul de aplicare din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, cu modificarile ulterioare, indiferent daca transportul se efectueaza prin una sau mai multe operatiuni”.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului
emediu.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<