Proiect de lege. Acordarea pensiei de urmas si in cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Octombrie 2021
28 Octombrie 2021
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pensie de urmas durata casatoriebeneficiari pensie de urmaslegea 263/2010
Proiect de lege. Acordarea pensiei de urmas si in cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect de lege a fost inregistrat la Senat, in cursul zilei de 26 octombrie, pentru dezbatere, acesta avand in vedere acordarea pensiei de urmas si in cazul casatoriilor care au avut o durata mai mica de 10 ani.
 
Concret, se doreste modificarea Legii nr. 263/2010, iar in acest mod vor putea beneficia de aceasta facilitate nenumarate persoane care raman fara niciun venit in urma decesului sotului/sotiei.
 
Cu alte cuvinte, sotul supravietuitor ar putea beneficia de pensia de urmas si daca a fost casatorit mai putin de 10 ani, dar cel putin un an, se arata in propunerea legislativa initiata de mai multi deputati PNL.
 
In momentul de fata, actuala lege a pensiilor prevede ca sotul supravietuitor sa primeasca pensie de urmas doar in contextul in care indeplineste conditiile de pensionare sau este deja pensionar. De asemenea, nu poate beneficia de acest drept daca a fost casatorit mai putin de 15 ani cu sotul decedat.
 

Beneficiari pensie de urmas

 
In expunerea de motive pentru pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se poate remarca faptul ca "Articolul 85 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste criteriile in baza carora sunt platite catre beneficiari pensiile de urmas si, de asemenea, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor, in functie de durata casatoriei. Astfel, pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. 
 
In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus. Totusi, in cazul unei casatorii sub 10 ani, sotul supravietuitor nu are dreptul la pensia de urmas lucru care este nechitabil dat fiind ca perioada de casatorie nu ar trebui sa fie un factor care incumba asupra unui drept.
 
Din datele statistice furnizate de catre Casa Nationala de Pensii Publice, din numarul total de 4,8 milioane de pensionari aflati in plata in luna iulie 2021, aproximativ 0,48 milioane (10%) reprezinta pensiile de urmas, iar pensia de urmas medie lunara este de 814 lei", se specifica in proiect.
 
Asa ca modificarea legii nr. 263/2010 ar veni in ajutorul romanilor care se afla in imposibilitatea de a se intretine, in contextul in care sotul decedat era cel care sustinea material gospodaria.
 

Pensie de urmas pentru o durata a casatoriei sub 10 ani

 
Daca proiectul de lege va fi adoptat, La articolul 85, dupa alineatul (2) se adauga doua noi alineate, alin. (3) si alin. (4), cu urmatorul cuprins:
 
”(3) in cazul in care durata casatoriei este mai mica de 10 ani, dar de cel putin un an, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,58% pentru fiecare luna, respectiv cu 7,0% pentru fiecare an de casatorie care lipseste din durata de 10 ani.
 
(4) Dispozitiile art. 2 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizatiei sociale pentru pensionari, aprobata prin Legea nr.196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica persoanelor prevazute la alin. (3).”
 
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre presedintele Iohannis, dar si de publicarea in Monitorul Oficial.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]