Certificatul de viata. Ce este, cine il completeaza si cum se poate transmite

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Septembrie 2024
25 Septembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cine completeaza certificatul de viatacertificat de viata
Certificatul de viata. Ce este, cine il completeaza si cum se poate transmite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit legislatiei in vigoare, daca un cetatean solicita transferul drepturilor de pensie in strainatate, persoana in cauza este obligata sa transmita anual formularul "Certificat de viata".
 
Astfel, potrivit art. 98 din noua lege a pensiilor - Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii:
 
“Art. 98
(1) Beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul in Romania, pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, in conditiile legii.”
 
 Iar aici intervine certificatul de viata, pe care il vom defini in cele ce urmeaza.
 

 Ce este certificatul de viata 

 
Concret si asa cum este definit in cadrul site-ului Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) certificatul de viata constituie dovada pe baza careia se continua plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenti si trebuie transmis semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an.
 

Ce prevede noua lege a pensiilor [Legea 360/2023] cu privire la certificatul de viata 

 
Conform art. 98 din noua lege a pensiilor  [Legea 360/2023] prestatiile de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor stabiliti in strainatate pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.
 
Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an, un certificat de viata, se arata la punctul 5 din art. 98 al legii.
 

Cine si cum completeaza certificatul de viata  

 
In noua lege a pensiilor se poate vedea, tot la art. 98, punctele 6,7 si 8 cum se va proceda in cazul celor care se afla in situatia expusa:
 
“(6) Certificatul de viata prevazut la alin. (5) se transmite de beneficiarul nerezident din proprie initiativa.
(7) Beneficiarul nerezident are obligatia de a semna certificatul de viata in fata unei autoritati legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, respectiva autoritate certificand acest fapt.
(8) Modelul unic de certificat de viata se aproba prin ordin al presedintelui CNPP.”
 
Asa cum se poate citi in textul de lege, certificatul de viata trebuie semnat in fata unei autoritati legale, iar CNPP vine cu lamuriri in acest sens.
 
Concret, sintagma "autoritati legale" se refera la institutii de pensii, autoritati administrative locale, oficii consulare, notari publici, avocati, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv resedinta, birouri ale Patronatelor cu care Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat Protocoale de Colaborare: Institutul National de Asistenta Sociala (INAS) din Italia, Institutul National Confederal de Asistenta (INCA) din Italia si Institutul de Tutela si Asistenta a Muncitorilor (ITAL - UIL) din Italia, etc.
 
Daca nu se prezinta certificatul de viata in termenul indicat, plata drepturilor de pensie va fi suspendata, incepand cu luna urmatoare expirarii termenelor prevazute mai sus.
 

Cand trebuie transmis si cum se poate transmite certificatul de viata catre casele de pensii  

 
Asa cum am specificat si mai sus, pentru a respecta legea, beneficiarii nerezidenti au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an, un certificat de viata.
 
Cu privire la modul in care se poate transmite certificatul de viata catre casele de pensii, tot CNPP vine cu lamuriri.
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
 
Astfel, transmiterea certificatului de viata catre casa teritoriala de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare.  Adica prin posta, fax, e-mail, date de contact care se regasesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instututii si pe site-ul CNPP https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii.
 

 Model certificat de viata 

 
Certificatul de viata se utilizeaza DOAR in cazul pensionarilor nerezidenti care incaseaza pensia in conturi  bancare din strainatate sau din Romania.
 
Iata modelul oficial al certificatului de viata, asa cum este prezentat pe CNPP, varianta RO/EN:
 
Annex  2
Catre/To
                                       ROMANIA/ROMANIA
 
CASA JUDETEANA DE PENSII ______________/COUNTY PENSION  HOUSE
 
CERTIFICAT DE VIATA/LIFE CERTIFICATE 
Regulament (CE) nr. 883/2004 art 7/Regulation (EC) no.883/2004: Article 7
Legea nr. 360/2023 art 98 alin. (8) / Law 360/223: Article 98 paragraph (8)
 
 
Formularul trebuie completat cu majuscule, folosind numai liniile punctate. Cuprinde 2 parti; nici una dintre acestea nu poate fi eliminata. This form will be filled in using capital letters, only above  marked lines. It has 2 pages; neither of them  will  be eliminated.
 
 
? PARTEA „A” SE COMPLETEAZA DE CATRE BENEFICIARUL NEREZIDENT IN FATA AUTORITATII LEGALE (1) /  Part “A”  IS TO BE FILLED IN BY THE NON-RESIDENT BENEFICIARY  BEFORE A LEGAL AUTHORITY(1) 
1. CASA TERITORIALA DE PENSII CAREIA II ESTE ADRESAT CERTIFICATUL (institutia destinatara in evidenta careia se afla beneficiarul nerezident) (2) TERRITORIAL COUNTY  HOUSE  TO  WHOM THE  CERTIFICATE  IS  ADDRESSED (receiving institution with whom the non-resident beneficiary is registered) (2)
1.1 Denumire / Name of the institution   .........................................................................................................................................................
1.2 Adresa / Address   ...................................................................................................................................................................................
1.3 Adresa WEB / WEB address     .......................................................          E – mail: ...........................................................
1.4 Data limita de transmitere a certificatului de viata de catre beneficiar Deadline  for sending  the Life Certificate to the beneficiary (2a):
             31 martie/March
            30 septembrie/September
 
2. Date despre beneficiarul drepturilor cuvenite din cadrul sistemului public de pensii / Information on beneficiary of the rights  within public pensions system  
2.1 Numele si prenumele / Name and surname : .............................................................................................................................     
2.2 Numar decizie de acordare a unor drepturi de pensie/ Pension file or decision number: ..........................
2.3
Cod numeric personal in Romania (asa cum figureaza in baza de date a casei de pensii/ / Social insurance number in Romania (as listed in the database of the regional pension house) ...................................................................................................................................................................................................................
 
3. Adresa de domiciliu/locului de sedere permanenta (asa cum rezulta din decizia emisa de casa teritoriala de pensii) / Domicile address/permanent residence (as listed in the pension house data base):  
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3.1 Denumirea bancii / Bank name...........................................................................................................................................
3.2 Adresa bancii / Bank address.....................................................................................................................................................................
3.3 Cod de identificare bancara / Bank Identification Code (BIC/SWIFT/SORT CODEO/COD ABA)................................................
3.4 Numarul de cont international  bancar / International Bank Account  Number (IBAN)  
......................................................................................................................................................................................................................
 
4. Declaratie / Declaration
4.1 CERTIFIC FAPTUL CA DATELE DE MAI SUS SUNT REALE SI CORECTE / I HEREBY CERTIFY  THAT THE ABOVE MENTIONED INFORMATION IS REAL AND ACCURATE
4.2 Ma oblig a anunta Casa teritoriala de pensii, in termen de 15 zile, cu privire la orice schimbare ce va surveni referitor la cele declarate mai sus. / I undertake to inform the relevant teritorrial pension house of any change in the above statements within 15 days.
4.3 In cazul in care nu-mi voi respecta angajamentul asumat prin prezenta declaratie, voi fi pe deplin responsabil de consecintele inactiunii mele. / Should I fail to comply with my undertaken commitment in this statement, I shall be fully responsible for the consequences of my inaction.
4.4 Am completat si am citit cu atentie continutul declaratiei de mai sus, dupa care am semnat. / I have carefully read and filled in the aforementioned statement, after which I signed it.
 
5. SEMNATURA BENEFICIARULUI NEREZIDENT DATA IN FATA AUTORITATII LEGALE / SIGNATURE OF NON-RESIDENT PENSION BENEFICIARY BEFORE LEGAL AUTHORITY
 
......................................................................................................................................................................................................................
? Partea "B” se completeaza de catre autoritatea in fata careia se prezinta beneficiarul nerezident ale carui date personale sunt inscrise la partea „A”(3) / PART “B” WILL BE FILLED IN BY THE AUTHORITY BEFORE WHOM THE NON-RESIDENT  BENEFICIARY WHOSE PERSONAL DATA ARE WRITTEN AT PART A IS PRESENT (3)
 
6. DECLARAM CA DOCUMENTUL A FOST SEMNAT PERSONAL DE BENEFICIARUL NEREZIDENT ALE CARUI DATE PERSONALE SUNT MENTIONATE IN PARTEA „A” (4)/ WE DECLARE  THAT THE DOCUMENT HAS BEEN PERSONALLY SIGNED BY THE NON-RESIDENT BENEFICIARY WHOSE PERSONAL DATA ARE  MENTIONED  AT PART “A” (4).
6.1 Denumirea / Name of institution........................................................................................................................................................................
6.2 Numar de identificare al institutiei / Institution  identification number ……………………………………….............................
6.3 Adresa / Address.........................................................................................................................................................................................
6.4 Telefon/Phone: ……………………………………………………......... Fax: ………………………………………………….............................
6.5 Adresa WEB / WEB address……………………………...                      E – mail: ……………………………………………………................
6.6 Stampila / Stamp :  6.7 Data / Date:  ………......………………………………............
6.8 Semnatura /Signature: 
  ....................………......………………………………............
 
 

Certificatul de viata - cand este necesar?
 

Pentru a intelege mai bine cand este necesar un certificat si cine trebuie sa aiba un certificat de viata, am ales un studiu de caz din PortalCodulMuncii, pentru a vedea parerile expertilor in domeniu:
 
"Persoana fizica, pensionar limita de varsta, are permis de sedere in Italia si locuieste acolo cam 10 luni pe an. Pensia o incaseaza intr-un cont bancar din Romania si este ridicata lunar. Trebuie sa trimita certificatul de viata la CNP? Daca da, care este termenul?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Incepem prin a mentiona ca situatia de mai sus NU se incadreaza in prevederile art. 98 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.
 
Asa cum se prevede in lege, cei care au nevoie de certificatul de viata sunt beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul in Romania.
Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
 
 
Concret, doar in situatia in care o persoana fizica este stabilita pe teritoriul altui stat si primeste pensie din Romania are obligatia sa depuna certificatul de viata. Altfel, nu este necesar sa urmeze prevederile art. 98, avand in vedere ca nu se afla sub incidenta acestor prevederi.
 
Cu alte cuvinte, expertii in legislatia muncii apreciaza ca in speta de mai sus persoana nu are obligatia sa transmita certificatul de viata daca pensia nu i-a fost transferata in alt stat.
 
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]