Vesti mai putin bune pentru reprezentantii firmelor din Romania, in contextul in care situatiile financiare nu vor mai putea fi depuse daca acestia nu au obtinut, in prealabil, de la autoritati, certificatul de competenta.
Momentan, este vorba despre un proiect de Lege, asa ca aceasta prevedere NU este inca in vigoare.
Concret, discutam despre o propunere legislativa depusa recent la Senat si care prevede ca in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare, depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, prevazute de lege in sarcina profesionistilor inregistrati in registrul comertului, sa fie conditionata de obtinerea certificatului de competenta de catre reprezentantul legal al profesionistului.
Certificatul de competenta pentru reprezentatii firmelor
Scopul introducerii certificatului de competenta, ca act obligatoriu necesar pentru desfasurarea activitatii urmare infiintarii unui nou profesionist, este acela de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice, se prevede in expunerea de motive a proiectului mentionat.
Vor exista si exceptii de la aceasta regula.
Sunt exceptati de la regula profesionistii organizati potrivit O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cei incadrati in categoria de “intreprinderi publice”, precum si cei a caror activitate si administrare este reglementata de legi speciale. Prin intreprinderi publice se inteleg cele la care statul este actionar majoritar sau unic.
„In primul an de la infiintare si pana la depunerea primelor situatii financiare prevazute de lege, profesionistul are obligatia de certificare a administrarii propriei activitati prin obtinerea unui certificat de competenta acordat reprezentantului legal al acestuia, ca persoana fizica imputernicita sa il reprezinte in raporturile cu tertii si in justitie.
Certificatul de competenta se elibereaza de catre camera judeteana din judetul in care isi are sediul profesionistul, ca urmare a indeplinirii conditiilor prevazute (…) si a dovedirii absolvirii unui curs de instruire in domenii specifice administrarii si managementului afacerilor de catre reprezentantul legal al profesionistului”, apare in actul normativ.
Persoana desemnata sa reprezinte firma mai trebuie sa indeplineasca cateva conditii cumulative, printre care...citeste continuarea pe
fiscalitatea.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<