Art. 133 din Legea dialogului social nr. 62/2011 prevede faptul ca clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
c) pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.
In decursul anilor, contractele colective de munca - unic la nivel national sau cele incheiate la nivel de ramura - au prevazut acordarea pentru nasterea fiecarui copil a unui ajutor de cel putin 1 salariu mediu pe unitate, platit mamei. Unele contracte colective insa prevad ca in in situatia in care mama nu este salariata si deci nu poate beneficia de aceste ajutor, el se va acorda sotul salariat al acesteia.
Din punct de vedere fiscal, acest venit este neimpozabil la nivelul salariatului, potrivit art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, la nivelul angajatorului reprezentand cheltuiala deductibila in limita unei cote de pana la 2%, aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ajutorul de nastere acordat de angajator, in baza contractului colectiv de munca aplicabil sau a contractul individual de munca, nu este inclus in veniturile salariale si nu este impozabil la nivelul persoanei fizice. Temeiul il reprezinta art. 55 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. La calculul profitului impozabil, ajutoarele pentru nastere reprezinta cheltuieli deductibile, in conformitate cu art. 21 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita unei cote de pana la 2% aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ajutoarele pentru nastere primite potrivit contractului de munca sunt exceptate de la plata contributiilor sociale individuale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal.