Ajutor pentru nastere. Interpretarea CCM. Impozit si contributii.

28 Octombrie 2011
28 Octombrie 2011
ajutor pentru nastereinterpretarea ccmcontributiicodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

O angajata care a nascut in luna in curs depune cerere de acordare a ajutorului de nastere acordat de societate din fondul de salarii asa cum este prevazut in CCM la nivel de unitate 2011. In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia la cerere, in termen de doua luni de la producerea evenimentului, si de urmatoarele ajutoare:

c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil;

Ce se intelege prin salariul de baza in aceasta situatie? De asemenea, care sunt contributiile si impozitul care se vor aplica la ajutorul de nastere, suportate atat de angajator, cat si de angajat?

Raspuns:


Dreptul la ajutorul pentru nastere nu este un drept ce decurge din lege. In situatia prezentata, dreptul la ajutorul pentru nastere a fost stabilit prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Conform art. 1266 din Codul civil al Romaniei publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 505 din 15/07/2011 si intrat in vigoare la data de 01 octombrie 2011, contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor. La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.
Prin urmare, prin salariu de baza, in sensul contractului colectiv de munca la nivel de unitate, se intelege ceea ce partile contractului, de comun acord, au vrut sa se inteleaga.

Astfel, pentru a stabili ce se intelege prin salariu de baza in sensul contractului colectiv de munca la nivel de unitate trebuie sa se stabileasca vointa concordanta a angajatorului si a reprezentantilor salariatilor la incheierea contractului. La stabilirea vointei concordante, astfel cum prevede art. 1266 din Codul civil mai sus citat, se va tine seama intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.

Conform art. 55 alin. (4) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Aceeasi prevedere o regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 296 indice 15 din Codul fiscal astfel: - Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:[...]

b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Asadar, ajutoarele pentru nastere nu se includ in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca sunt prevazute in contractul de munca individual sau colectiv de munca.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]