CIM timp partial: Deductibilitatea cheltuielilor efectuate in delegatie

06 Septembrie 2010
06 Septembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Pentru un angajat cu norma de 2 ore/zi, ce cheltuieli de delegare si diurna poate firma  sa deduca? Precizez ca s-a trimis in delegatie 6 zile si are cheltuieli de cazare si transport. Ce suma de diurna se poate acorda? Care este conform legislatiei in vigoare suma diurnei?

Raspuns (valabil la data de 06.09.2010):
Diurna se stabileste in functie de natura angajatorului. Astfel, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de finantarea acestora, drepturile si obligatiile cuvenite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei la H.G nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
In conformitate cu prevederile art. 2 din acelasi act normativ, pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.


Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Detalii aici >>>



Dispozitiile art. 44 alin.(2) din Codul muncii stabilesc ca „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”

Potrivit art.45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006:

„Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice. „

Asadar, dreptul salariatilor din sectorul privat la indemnizatia de delegare(diurna) este consacrat de Codul muncii la art.44 alin.(2) iar minimul acesteia este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, astfel cum prevede Contractul colectiv de munca la nivel national. Valoarea diurnei stabilita pentru institutiile publice este, potrivit art. 9 din HG nr.1860/2006, de 13 lei.
.
Prin urmare, drepturile cuvenite salariatului delegat se stabilesc prin negociere intre salariat si angajator. Aceasta negociere trebuie sa porneasca de la drepturile salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca aplicabile care au caracter minimal.

De drepturile prevazute pe perioada delegarii beneficiaza toti salariatii indiferent de tipul contractului individual de munca, cu timp partial sau cu norma intreaga, cu durata determinata sau nedeterminata.
 
In acest sens, Codul muncii, in art.103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art.103 alin.(2) din Codul muncii.

In temeiul art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Pana in anul 2007, cheltuielile de transport, cazare – in cuantum nelimitat - si indemnizatia acordata salariatilor - in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice -, reprezentau chetuieli deductibile numai in cazul angajatorului care realiza profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti.
Pana in anul 2007, cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia acordata salariatilor, in cazul contribuabililor care realizau pierdere in exercitiul curent si/sau din anii precedenti, erau limitate la nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.


Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Detalii aici >>>



In prezent, potrivit art. 21 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, cheltuielile de transport si cazare in tara si in strainatate, efectuate de catre salariati si administratori sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, indiferent daca angajatorul realizeaza profit sau pierdere. In temeiul art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

Daca contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate stabilesc acordarea unei sume superioare plafonului de deductibilitate la calculul impozitului pe profit, partea care depaseste valoarea a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice va reprezenta cheltuiala nedeductibila la calcul impozitului pe profit.
De asemenea, din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor nu are relevanta faptul ca salariatul este incadrat contractului individual de munca, cu timp partial sau cu norma intreaga, cu durata determinata sau nedeterminata.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]