Reamintim faptul ca avantajele in bani pot fi sumele primite pentru procurarea de bunuri si servicii, precum si sumele acordate pentru distractii sau recreere.
Totodata, conform art. 76 alin. (3) din Codul Fiscal, avantajele in natura pot include si cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei.
Orice societate care are angajati straini poate stabili, in functie de procedurile interne privind beneficiile salariatilor ce ocupa anumite functii, sa le ofere avantaje in natura acestora si familiei lor. In acest caz, avantajele in natura pot include cursuri de limba romana, abonamente pentru sala de sport, taxele scolare ale copiilor si altele.
Ce trebuie sa stie angajatorul?
Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca avantajele in bani si echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatii care le acorda.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concedierea perfect legala
Pentru a evidentia aceste cheltuieli ca avantaje in natura, este necesar ca angajatorul sa anexeze la statutul de plata atat documentul de plata, cat si contractele incheiate cu furnizorii pentru achizitionarea serviciilor respective.
Retineti faptul ca aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul profitului impozabil.
Avantajele in natura sunt taxate cu contributii sociale
Conform prevederilor art. 139 alin. (1) lit. a), baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, atat in tara si in alte state, care include:
a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege.
Calcularea contributiilor sociale se realizeaza in conformitate cu prevederile legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.