Ajutor pentru nastere. Compensatia diferentei dintre salariu si indemnizatia de maternitate. Taxe si impozite

15 Octombrie 2010
15 Octombrie 2010
compensatieisalariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ajutor pentru nastere. Compensatia diferentei dintre salariu si indemnizatia de maternitate. Taxe si impozite

Potrivit dispozitiilor art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, salariatii au dreptul la “un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.”

Modalitatea de calcul a salariului mediu pe unitate nu este prevazuta de legislatie.

Conform art. 155 din Codului muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri. Salariul de baza, constituind partea fixa si principala a salariului, este elementul de referinta in aport cu care se calculeaza celelalte drepturi ale anagajatilor. Astfel, si ajutorul platit mamei pentru nasterea fiecarui copil se calculeaza in raport cu salariul de baza.

Salariu mediu pe unitate poate fi caclulat prin insumarea salariilor de baza din unitate(fara a include sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri) si apoi se imparte la numarul de angajati.

Potrivit art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Asadar, sumele acordate sub forma de ajutor pentru nastere sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial, acestea nefiind incluse in veniturile salariale.

Totodata, intrucat aceste ajutoare nu sunt incluse in veniturile salariale nu se datoreaza nici contributiile sociale.

Ajutorul pentru nastere se acorda din fondul de cheltuieli sociale pe baza cererii formulata de salariata, la care, aceasta trebuie sa anexeze certificatul de nastere al copilului.

In consecinta, in baza cererii formulata de salariata la care anexeaza certificatul de nastere al copilului, angajatorului are obligatia si ii acorde cu titlu de ajutor social un salariu de baza mediu brut pe unitate din care nu se retin impozitul si contributiile sociale.

Compensatia constand in diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia de maternitate se calculeaza intre indemnizatia bruta stabilita conform art. 25 alin. (1) si art 10 al O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si salariul de baza brut.

Suma de bani ce se cuvine salariatei in compensare de la 85% pana la nivelul salariului brut se suporta din fondul de salarii exact ca si un salariu. Aceasta suma compensatorie suporta toate contributiile aferente salariilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]