SSM: ce contraventii in munca intra sub incidenta legii prevenirii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Martie 2018
13 Martie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
contraventii legea preveniriilegea prevenirii 270/2017legea 319/2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat ca, in Monitorul Oficial nr. 107/05.02.2018 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017.

Scopul Legii prevenirii este de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii.

Contraventiile referitoare la domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt prevazute la pct.7 din Anexa nr.1 a respectivului act normativ.

Va reamintim ca, principala modificare pe care o aduce legea preventiei este ca firmele vor putea fi iertate de autoritati dupa prima greseala, pentru o serie de fapte contraventionale. Acestea vor avea o perioada determinata pentru a-si indrepta greselile, iar daca vor respecta legea, vor scapa de amenzi.

Inspectorii institutiilor statului cu atributii in control nu vor mai putea aplica amenzi in mod automat pentru o serie de aproximativ 400 de contraventii...vezi continuarea aici >>>



Lista contraventiilor stabilite de Legea nr. 319/2006 si avertismentele


Lista contraventiilor stabilite de Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca pentru care inspectorii de munca nu vor mai aplica amenzi la prima abatere, ci doar avertismente, este urmatoarea:

- contraventia prevazuta la art. 39 alin. (2), pentru incalcarea art. 13 lit. c):

Art. 13

In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
c) sa obtina autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform prevederilor legale”.

- contraventia prevazuta la art. 39 alin. (6) lit. a pentru incalcarea art. 9 alin. (1):

Art. 9
(1) In toate cazurile, pentru a se ocupa de organizarea activitatilor de prevenire si a celor de protectie, tinand seama de marimea intreprinderii si/sau unitatii si/sau de riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/sau unitatii, se impune ca:
a) lucratorii desemnati sa aiba capacitatea necesara si sa dispuna de mijloacele adecvate;
b) serviciile externe sa aiba aptitudinile necesare si sa dispuna de mijloace personale si profesionale adecvate;
c) lucratorii desemnati si serviciile externe sa fie in numar suficient”.

- contraventiile prevazute la art. 39 alin. (6) lit. b pentru incalcarea art. 14 si 15
Art. 14
Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.

Art. 15
(1) Materialele igienico-sanitare se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori.
(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum si locurile de munca ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca”.

- contraventiile prevazute la art. 39 alin. (8), lit. a) pentru incalcarea art. 12 alin. 1, lit. d, art. 13 lit. g si art.18 alin. (6), precum si art. 40.
Art. 12
(1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
d) sa elaboreze pentru autoritatile competente si in conformitate cu reglementarile legale rapoarte privind accidentele de munca suferite de lucratorii sai.

Art. 13
In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
 
g) sa ia masuri pentru asigurarea de materiale necesare informarii si instruirii lucratorilor, cum ar fi afise, pliante, filme si diafilme cu privire la securitatea si sanatatea in munca;

Art. 18
(6) Angajatorul trebuie sa acorde reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor un timp adecvat, fara diminuarea drepturilor salariale, si sa le furnizeze mijloacele necesare pentru a-si putea exercita drepturile si atributiile care decurg din prezenta lege.


...citeste continuarea pe PortalSSM >>>




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]