Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii beneficiaza de repaus saptamanal de regula sambata si duminica.
Legiuitorul a stabilit numai obligatia de a acorda un spor pentru situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau prin CIM.
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Avand in vedere obiectul de activitate (cultivare cereale) suntem nevoiti sa muncim uneori in cursul anului si in zilele de sambata/duminica. Cum ar trebui sa procedez: intocmire Act aditional si modificare in Revisal cu sporul de 10% - la salariul de incadrare. - ziua de sambata lucrata se va recupera ca zi libera platita alaturi de o alta zi libera - care ar trebui sa fie modul de calcul - indiferent de sambetele lucrate va primii 10% din salariul brut + salariul brut de incadrare? sau salariul brut +(salariul brut: nr zile lucratoare din luna +10% din salariul brut: nr zile lucratoare) x nr zilelor de sambata/duminica lucrate pentru ca exista diferente? Revisalul trebuie dupus anticipat sau intr-un anumit termen de la incheierea actelor aditionale?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica necesita acordarea unui spor la salariu pentru munca in weekend.
Legiuitorul nu a impus nicio conditie in acordarea sporului pentru repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica ci doar a prevazut ca trebuie negociat. Cuantumul, modalitatea de calcul si orice alta conditie ce tine de sporul de repaus saptamanal trebuie sa fie negociate cu salariatul si mentionate in contractul colectiv/individual de munca.
IMPORTANT!
Acordarea sporului se inregistreaza atat in contractul de munca cat si in REVISAL.
Daca repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatilor li se acorda un spor la salariu al carui cuantum sau limite nu sunt stabilite de lege ci se negociaza prin contractul individual sau colectiv de munca.
Sporul pentru repausul saptamanal poate fi calculat astfel:
Spor pentru repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica = Salariul de baza brut orar * zile de repaus acordate in alte zile decat sambata si duminica* numarul de ore de lucru/zi *procent spor repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica
Unde:
Procent spor repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica este procentul negociat prin contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca.
In REVISAL se trec: salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca, conform Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Orice modificare se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.
In acest context, este demn de mentionat ca sporul pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal se acorda in cuantum sau procent astfel cum partile au negociat si se inregistreaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.
Sursa: PortalCodulMuncii