Este obligat un traducator care are cateva facturi pe an (doua - trei) sa depuna declaratiile pentru somaj, sanatate si pensie, conform OUG 58/2010?
Inteleg sa existe aceasta obligativitate in situatia in care veniturile au caracter repetitiv, insa daca apar o data la nu stiu cate luni ... se mai considera ca avand caracter repetitiv?
Raspuns (valabil la data de 08.09.2010):
Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale definesc la art.1 alin.(1), veniturile de natura profesionala, ca fiind veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca dependente potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, activitati desfasurate de aceasta persoana in afara unei relatii de angajare.
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Aflati aici, FARA NICIUN DUBIU, cum trebuie aplicate prevederile celebrei ordonante! Oricare ar fi situatia cu care va confruntati! Detalii aici >>>
Nu constituie venituri de natura profesionala:
a) veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
b) veniturile din investitii;
c) veniturile din pensii;
d) veniturile din activitati agricole;
e) veniturile din premii si din jocuri de noroc;
f) veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
g) veniturile din alte surse, definite conform art. 78 alin. (1) lit. a)-d) si alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si veniturile realizate primite de persoanele fizice din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.
Totodata, persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta.
Asadar, prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 se aplica oricarei activitati desfasurate in afara unei relatii de angajare cu exceptia celor mai sus prevazute si a persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii.
Asa fiind, persoanele care realizeaza venitur profesionale, incepand cu data de 01.07.2010, intra sub incidenta art. III din O.U.G nr.58/2010 cu exceptiile mai sus prevazute.
In concluzie, pentru veniturile obtinute din activitatea de traducere, beneficiarul acestora, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate in conditiile prevazute de Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010.
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Aflati aici, FARA NICIUN DUBIU, cum trebuie aplicate prevederile celebrei ordonante! Oricare ar fi situatia cu care va confruntati! Detalii aici >>>
Din punct de vedere al contributiilor datorate, Normele metodologice de aplicare a a prevederilor art. III din OUG 58/2010, aprobate prin HG 791/2010, fac urmatoarea distinctie:
- daca persoanele realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, lunar, trimestrial sau semestrial, sau ocazional, precum si daca, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, lunar, trimestrial sau semestrial, datoreaza contributiile individuale pentru aceste venituri de natura profesionala;
- persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Veniturile sunt repetitive daca sunt realizate lunar, trimestrial sau semestrial.
Pe cale de consecinta vor fi considerate venituri realizate ocazional toate veniturile care nu indeplinesc criteriu de repetare, respectiv nu sunt realizate lunar, trimestrial sau semestrial.
Astfel, daca intr-un an o persoana realizeaza un singur venit acesta are caracter ocazional.