Razvan Gabriel Cristescu in: " Expertul dvs. in... Legislatia muncii + Asigurari sociale + Resurse umane " - aprilie 2008
In calitate de intreprinzatori, platiti impozite, contributii sociale, taxe de mediu, biruri la nivel local si/sau national s.a.m.d. Lista este mult mai lunga decat v-ati dori. Expertii in domeniul economiei gri obtin deja onorarii fabuloase deschizand ochii intreprinzatorilor asupra posibilitatilor de ocolire a fiscalitatii excesive din Romania, asa zisa “evaziune fiscala legala”.
In confruntarea cotidiana cu organele fiscale, nu trebuie sa scapati nicio clipa din vedere propriii dumneavoastra angajati, ale caror drepturi de natura salariala sunt stabilite cu titlu generic in legislatia muncii si cu titlu particular in contractele individuale de munca incheiate. Nu de putine ori, un salariat nedreptatit asistat de un avocat bun ii poate aduce angajatorului prejudicii patrimoniale echivalente cu cele produse de vizita inspectorului fiscal, de regula slab pregatit profesional, insa pe deplin constient de avantajele functiei pe care o ocupa.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) este una dintre principalele surse ale nemultumirii salariatilor, patronii incalcand in mod frecvent dispozitiile sale, uneori in mod deliberat, alteori din cauza necunoasterii.
Controalele efectuate in ultimii ani de catre inspectorii de munca au relevat nereguli in privinta respectarii CCMUNN in vigoare, fiind dispuse in numeroase cazuri masuri obligatorii de intrare in legalitate.
Situatia se simplifica in cazul angajatorilor care incheie contracte colective de munca la nivel de unitate sau care au obligatia de a respecta contractul colectiv incheiat la nivelul unei ramuri de activitate, statisticile aratand ca acestia sunt mai ocoliti de litigii pe motivul nerespectarii acordurilor colective.
Iata principalele drepturi de natura salariala si ajutoare banesti datorate de catre angajatori, conform CCMUNN pe anii 2007 – 2010:
• Angajatorii au obligatia respectarii coeficientilor minimi de ierarhizare, in functie de nivelul de pregatire profesionala al salariatilor. Acesti coeficienti se aplica la salariul minim negociat la nivelul unitatii sau, dupa caz, la salariul minim brut garantat in plata.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
• In cazul decesului salariatului, familia acestuia va beneficia de un ajutor de inmormantare, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate. Daca decesul a survenit in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului va fi egal cu 3 salarii de baza la data decesului (venit neimpozabil pentru beneficiar).
• La decesul sotului/sotiei ori a unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului, acesta va beneficia de un ajutor de inmormantare echivalent cu un salariu mediu pe unitate (venit neimpozabil pentru beneficiar).
• La nasterea fiecarui copil, mama salariata primeste un ajutor pentru nastere echivalent cu un salariul mediu pe unitate. Daca mama copilului nu este salariata, tatal copilului va beneficia de acest ajutor (venit neimpozabil pentru beneficiar).
• Angajata aflata in concediu de maternitate in conditiile O.U.G. nr. 158/2005 va beneficia pe o perioada de cel putin 6 saptamani de o indemnizatie speciala, care va compensa diferenta dintre indemnizatia de maternitate (85% din media veniturilor salariale realizate in ultimele 6 luni) si salariul de baza al acesteia potrivit statului de plata.
• Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta beneficiaza de plata unei indemnizatii in cuantum egal cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii (suma pentru care nu se datoreaza CAS si CS).
• In cazul desfacerii contractului de munca din motive care nu tin de persoana salariatului (desfiintarea individuala ori colectiva a postului), acesta va primi o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. Salariatul in cauza nu poate fi obligat sa ii restituie angajatorului sumele cheltuite in scopul formarii profesionale, indiferent de prevederile actului aditional incheiat in acest sens.
• Salariatii care isi desfasoara activitatea in locuri de munca cu conditii deosebite, in acceptiunea Legii nr. 31/1991, beneficiaza de reducerea cu o ora a programului normal de lucru, fara afectarea drepturilor salariale.
• codul muncii Salariatii de noapte beneficiaza alternativ de urmatoarele drepturi:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de lucru, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara reducerea salariului de baza;
b) fie de un spor salarial de cel putin 25% din salariul de baza, pentru fiecare ora de munca prestata pe timp de noapte;
• Salariatii care renunta la concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani, acordat in conditiile O.U.G. nr. 148/2005, beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara afectarea drepturilor salariale.
• Salariatii delegati/detasati beneficiaza de o diurna de deplasare, al carei nivel minim este cel stabilit pentru institutiile publice (13 lei). Daca perioada detasarii depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie de detasare egala cu 50% din salariul de baza zilnic.