Intrebare: Este posibila incheierea unui contract de munca cu timp partial, cu program de lucu 6 ore/saptamana, salariatul lucrand numai sambata? Intr-un astfel de caz angajatorul este obligat sa acorde salariatului un spor pentru faptul ca lucreaza sambata? Acest spor se opereaza in ReviSal?
Raspuns: Art. 103 din Codul muncii republicat, defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. In aceasta situatie contractul de munca al sariatului este cu timp partial.
Raportarea timpului de lucru se face in functie de calcului saptamanal sau de meida luanra a numarului de ore lucra, si nu in raport cu durata zilnica de lucru. In consecinta, nu este obligatoriu ca programul de lucru, in cazul unui contract individual de munca cu timp partial, sa fie stabilit de asa natura incat salariatul cu fractiune de norma sa desfasoare activitate zilnic sau saptamanal, conditia de baza fiind ca norma sa de munca sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.
Potrivit dispozitiilor Codului muncii republicat nu exista obligativitatea desfasurarii muncii, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, in functie de un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, motiv pentru care consideram ca este posibila desfasurarea activitatii dupa un program de lucru inegal in cazul acestui tip de contract. Intr-un astfel de caz insa, va trebui sa aveti in vedere prevederile art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat. Conform acestor prevederi contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 17 alin. (3), si referiri clare la durata muncii si repartizarea programului de lucru. Astfel ca in contractul invidual de munca cu timp partial se vor inscrie in mod obligatoriu durata muncii si programul de lucru.
In situatia prezentata durata muncii este de 6 ore pe saptamana iar programul de lucru va fi stabilit de la ora x la ora y, in ziua de sambata. Insa, art. 137 din Codul muncii prevede cas repausul saptamanl se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Repausul saptamanal insa, conform alin. 2 al aceluiasi articol, poate fi acordat si in alte zile, stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, daca acordarea lui in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii. In situatia in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Sporul pentru week-end este obligatoriu, dat fiind faptul ca nu se respecta zilele de repaus in zilele de sambata si duminica. Sporul va fi mentionat in contractul de munca si, deci, operat in ReviSal. Astfel, asa cum prevede art. 4 alin. (2) din HG 500/2011, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g) printre care se numara si cuantumul sporurilor, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii respectiv, in ziua anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarilor. Exceptie de la aceasta prevedere fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
Astfel ca, in situatia in care angajatorul va negocia acordarea unui spor la salariu pentru nerespectarea repausului saptamanal, dupa incheierea contractului, acesta va fi inregistrat in Revisal in ziua anterioara expirarii termenului.