Acordarea repausului saptamanal este obligatorie in fiecare saptamana

Codul munciicontract de muncarepaus saptamanalsalariatsporregulament intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Stiati ca daca am avut un salariat care a lucrat fie si numai 2 ore intr-o zi de repaus saptamanal, suntem obligati ca angajatori sa primeasca acea zi libera?
 
Da, legea ne obliga sa facem acest lucru. Munca pe care un angajat o presteaza in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator. Acesta trebuie sa fie acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Evident ca, intr-o astfel de situatie, salariatii beneficiazade un spor la salariu, stabilit si el prin acelasi contract colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca
 
Concret, iata cum poate fi tratata o astfel de situatie. Sa presupunem ca avem un salariat care a fost chemat sa lucreze 2 ore intr-o zi de sambata. Sau ca acesta a venit la munca intr-o zi de duminica. Este, important de stiut, o situatie ocazionala.
 
Intr-un astfel de caz, asa cum va spuneam si mai sus, munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In cazul de fata, zilele libere vor fi luni sau, dupa caz, marti.
 
Poate mult mai important de stiut este faptul ca trebuie sa acordam si sporul de salariu. Sporul va fi cel stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Atentie insa: sporul NU este in acest moment reglementat legal un cuantum minim (sau maxim). Legiuitorul a lasat partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului sporului. Cu alte cuvinte, negociere. Insa, sporul trebuie stabilit prin negociere si acordat.
 
In concluzie, salariatul  care nu a beneficiat de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile de repaus fixate in alte zile ale respectivei saptamani. Ambele sunt obligatorii, confiorm legii.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicontract de muncarepaus saptamanalsalariatsporregulament intern

Data aparitiei: 28 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordarea repausului saptamanal este obligatorie in fiecare saptamana Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]