Daca ne uitam la elementele obligatorii, prevazute de lege, pe care trebuie sa le contina contractul individual de munca cu timp partial, vom observa ca unul dintre acestea este interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
In aceste conditii, este legal ca angajatul cu norma partiala sa lucreze si in weekend?
Atentie la faptul ca trebuie sa distingem intre munca suplimentara (reglementata de art. 120-123 din Codul muncii) si munca efectuata in repausul saptamanal (reglementat de art. 137 din Codul Muncii).
Astfel, munca suplimentara este definita de Codul muncii drept munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Iar angajatorul care stabileste un program de lucru ce depaseste durata stabilita prin lege, are obligatia de a plati salariatului ore suplimentare.
In ceea ce priveste repausul saptamanal, Activitatea prestata sambata si duminica este considerata activitate prestata in zi de repaus saptamanal. In acest caz, salariatul trebuie se beneficieze de alte doua 48 de ore consecutive si de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Prin urmare, angajatul cu norma partiala care lucreaza si in weekend nu efectueaza ore suplimentare, ci munca in zilele de repaus saptamanal.
Concret, salariatul care are CIM cu timp partial poate presta activitate in weekend, in conditiile respectarii prevederilor legale pentru munca in repausul saptamanal.