Este vorba despre faptul ca cei care muncesc in zilele de repaus saptamanal ar putea primi doar o compensatie financiara, iar repausul ar putea scadea la 24 de ore, observa Mediafax.
In momentul de fata, Art. 137 [repausul saptamanal] din Codul Muncii prevede ca:
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Concedierea perfect legala
In expunerea de motive se arata ca "regimul juridic al muncii prestate in zilele de repaus saptamanal este reglementat de norme ce tin de doua institutii juridice, respectiv cele care reglementeaza munca suplimentara, pe de-o parte, si cele care privesc repausul saptamanal, pe de-alta parte."
In momentul de fata, legea arata ca durata de munca normala este de 8 ore pe zi, adica 40 de ore pe saptamana. Orice depaseste acest interval, se presupune a fi munca suplimentara, asa ca va fi tratata ca atare.
Cei de la PNL mentioneaza ca, in acest moment, legea NU interzice angajatului sa presteze ore suplimentare in intervalul repausului saptamanal:
”Dimpotriva, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabileste durata maxima saptamanala a timpului de munca, are in vedere si orele suplimentare: durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv in orele suplimentare” asa ca ”reiese foarte clar ca orele suplimentare pot fi efectuate oricand pe durata celor 7 zile ale saptamanii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate saptamanal.”
Asadar, este vorba despre modificarea unui articol al Codului Muncii din care sa reiasa ca salariatul poate fi compensat si doar financiar, fara a depasi durata de opt ore de munca, iar repausul saptamanal sa scada la 24 de ore.
”Este de altfel o solutie logica, o astfel de interpretare fiind nu numai in interesul angajatorului, ci si al angajatilor. In practica, pozitia oficiala a multor ITM-uri este frecvent contrazisa de preferintele individuale ale salariatilor care opteaza pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de munca suplimentara”, considera liberalii.
”In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestata cu caracter ocazional, intr-o zi de repaus saptamanal, se poate compensa si doar financiar, dar durata ei nu poate depasi 8 ore, astfel incat repausul saptamanal sa fie de minim 24 de ore. Munca prestata in aceasta situatie se va plati cu un spor de minim 75 % din salariul de baza, agreat intre salariat si angajator”, se arata in propunerea de modificare a legii.
ATENTIE! Proiectul legislativ a fost initiat in Camera Deputatilor, iar Senatul va decide daca proiectul de lege va trece sau nu.
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus. Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare!
De cate ori nu v-ati aflat in situatia de
- a nu sti cum sa aplicati legea?
- a nu sti in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca
- de a nu sti cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend?
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus, detalii AICI >>>