Intrebare: O persoana lucreaza la casierie, care are program de luni pana sambata (sambata doar 4 ore). Pentru sambata i se platesc ore suplimentare dublu. Sub ce forma legala poate lucra aceasta persoana? In aceste conditii mai este nevoie sa i se acorde 2 zile libere consecutive?
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Raspuns: Timpul de munca este reglementat de Codul muncii prin dispozitii imperative. Astfel, durata normala a timpului de munca pentru salariaţii angajaţi cu norma intreaga este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe saptamana, in conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe saptamana, potrivit prevederilor alin. (2) din acelasi articol.
Munca prestata peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara, in conformitate cu dispozitiile art. 117 alin. (1) din acelasi cod, pe care in calitate de angajator o veti compensa prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia in temeiul art. 119 alin. (1) din cod, iar in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in acest termen in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea la salariu a sporului pentru munca suplimentara. Potrivit art. 41 alin. (3) lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, sporul pentru munca suplimentara este de 100% din salariul de baza.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Daca salariatul, pe langa activitatea suplimentara desfasurata (ceea ce depaseste 40 de ore/saptamana), lucreaza si in timpul repausului saptamanal atunci, alaturi de sporul pentru munca suplimentara, sunteti obligat fata de salariat sa ii acordati si un spor la salariu pentru lucrul in timpul repausului saptamanal, spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 132 alin. (3) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Insa sporul pentru repausul saptamanal nu este acordat ca alternativa la neacordarea a doua zile consecutive de repaus saptamanal, acest spor fiind datorat salariatului alaturi de cele doua zile de repaus saptamanal stabilite in alte zile decat sambata si duminica.
Astfel, daca nu ii puteti asigura salariatului dvs. zilele consecutive de repaus saptamanal de sambata si duminica, atunci veti fi obligat sa ii acordati acestuia, atat repaus saptamanal in alte doua zile ale saptamanii, cat si un spor la salariu pentru faptul ca salariatul nu a beneficiat de repausul saptamanal in zilele obisnuite de repaus saptamanal (sambata si duminica). Art. 120 alin. (2) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza, in timp ce Contractul colectiv de munca unic la nivel national vorbeste de un spor in zilele libere de 100%.
In calitate de angajator nu puteti stabili un program de lucru pentru persoana care lucreaza la casierie de 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana plus inca 4 ore/zi in a sasea zi a saptamanii, deoarece munca suplimentara se poate efectua numai prin acordul salariatului, numai in anumite situatii de exceptie enumerate limitativ de lege (forţa majora, pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecinţelor unui accident) munca suplimentara capatand caracter obligatoriu.
Totodata, acest program de munca de sase zile pe saptamana incalca dispozitiile imperative privind obligativitatea acordarii repausului saptamanal de doua zile.
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Prin urmare, legal este ca salariatul in cauza sa beneficieze de dispozitiile prevazute in mod imperativ de Codul muncii in titlul timpul de munca si timpul de odihna, prin urmare in calitate de angajator trebuie sa ii acordati atat zilele consecutive de repaus saptamanal, in lipsa unei atare posibilitati alte doua zile de repaus alaturi de sporul aferent. Totodata sa respectati si timpul legal de munca al salariatului cu norma intreaga, de 40 de ore/saptamana sau 48 de ore/saptamana, in acest ultim caz incluzand si orele de munca suplimentara. Prin excepţie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana potrivit dispozitiilor art. 111 alin. (2) din cod.