Spor de weekend. Calcul si reglementari cheie din Codul Muncii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Noiembrie 2024
25 Noiembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
spor de weekendcalcul spor de weekend
Spor de weekend. Calcul si reglementari cheie din Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va reaminti ca sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal  - cunoscut si ca sporul de weekend - se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca. 

Tot in acest contract se va stabili daca sporul se aplica la salariul brut de incadrare indiferent de cate ore a lucrat in weekend sau se calculeaza raportat la numarul de ore lucrate in weekend, legea neprevazand nimic in acest sens.

Ce inseamna spor de weekend


Concret, vorbim despre o suma de bani pe care o vor primi cei care lucreaza in zilele de repaus saptamanal, asa cum se prevede la art. 137 din Codul Muncii.

Sporul de weekend, astfel stabilit, in cuantum sau procent, se va inregistra in ReviSal. Asadar, sporul de weekend apare si in rubricile registrului general de evidenta a salariatilor.

Ce prevede Codul Muncii cu privire la sporul weekend

Codul Muncii prevede ca sporul de weekend se va acorda in situatiile prevazute la art. 137:

“(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.”

Cum poate fi acordat sporul de weekend

Avand in vedere aceste prevederi legale, apreciem ca, prin regulamentul intern, puteti reglementa intern modul de acordare a zilelor de repaus saptamanal, precum si modul de stabilire a sporului la salariu acordat.

In acest din urma caz, sporul la salariu trebuie mentionat in contractul individual de munca al fiecarui salariat (art. 137 alin. (3), citat mai sus), daca nu exista contract colectiv de munca. 

Asa cum putem observa, nu este reglementat modul de acordare al sporului de weekend, ci doar faptul ca este obligatoriu, in conditiile mentionate de lege.

Concret si asa cum se poate observa in practica, acest spor de weekend se acorda ca:

  • suma fixa per weekend lucrat sau suma fixa indiferent de nr de weekenduri lucrate lunar
  • sub forma de procent din salariul de baza indiferent de nr de weekenduri lucrate sau sub forma de procent raportat la numarul de weekenduri lucrate lunar

Se poate remarca si faptul ca, in lege, nu este specificat nici cuantumul acestui spor, dar ca punct de reper va prezentam o speta relevanta in aceasta situatie, asa cum explica expertii de la PortalCodulMuncii:

“Intr-o speta, Curtea de Apel Cluj - 31 mai 2021:
Reclamantii si tribunalul se raporteaza la dispozitiile art. 123 alin. 2, art. 126, art. 137 alin. (5) si ale art. 142 alin. (2) din Codul muncii, ca etalon legal pentru modul in care legiuitorul a inteles sa reglementeze chestiunea sporurilor datorate in diferite situatii in care se impune munca in afara regulilor generale (25%, 75%, 100%, 150%).
Ca atare, in aprecierea seriozitatii intentiei angajatorului de a onora obligatia de acordare a unui spor pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, s-a constatat ca procentul de 1% este derizoriu si ca sub acest aspect se impune anularea clauzelor care il contin.
Nu se poate considera probata afirmatia apelantei referitoare la existenta unei cutume in aplicarea unor procente atat de mici in practica, referitor la dispozitiile art. 137 alin. 2 si 3 Codul muncii.
In aceasta situatie, analiza seriozitatii clauzei contractului individual de munca relative la acest aspect trebuie facuta prin raportare la reglementarea data de Codul muncii in raport de alte situatii in care se impune ca munca sa fie depusa in conditii deosebite fata de norma generala.
Or, un procent atat de mic apare ca derizoriu in urma comparatiei respective, astfel incat se contureaza, in raport de acesta, situatia legala a lipsei cauzei din partea angajatorului, care in acest mod nu doreste sa se angajeze juridic in mod serios sa plateasca sporul respectiv salariatilor. (art. 1235, 1238 Cod civil)
Faptul ca reclamantii si-au insusit prin semnatura contractele individuale de munca astfel incheiate nu poate acoperi nelegalitatea unei clauze acceptate de angajat in temeiul situatiei inferioare pe care acesta o are in momentul semnarii contractului individual de munca si care, in acest sens, se incadreaza in dispozitiile art. 38 Codul muncii, conform carora „salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege”.

Calcul spor de weekend - exemplu

Pentru a intelege mai bine o astfel de situatie, iti prezentam un model orientativ de calcul al unui spor de weekend.


Sporul pentru repausul saptamanal poate fi calculat astfel, conform specialistilor de la PortalCodulMuncii:

Spor pentru repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica = Salariul de baza brut orar * zile de repaus acordate in alte zile decat sambata si duminica*procent spor repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica. 


Unde:

Procent spor repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica este procentul negociat prin contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca.

Concret, iata si un exemplu de calcul al sporului de weekend:

Salariul Brut = 5.000
Program de lucru = 8 ore/zi miercuri pana duminica 
Numarul de zile lucratoare pe luna = 20 zile, iar 4 zile au picat in weekend
Ore lucrate pe luna = 160 ore
Spor de weekend = 5% din salariul brut per zi de weekend lucrata


MOD CALCUL spor de weekend


Spor de weekend  = 5% * Salariul de baza *Nr. ore lucrate in weekend = 5% * 5.000 lei * 4 zile = 1.000 lei


Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...

De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>

Sporul de weekend la stat vs privat

Sporul de weekend nu se acorda, in situatia de fata, salariatilor care lucreaza in institutii publice.

Ca marturie in acest sens sta OUG 115/2023:

“art. III

(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2024, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.”
....

Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, se va compensa numai cu timp liber corespunzator acestora, pentru angajatii de la stat. 

Concret, salariatii din institutii publice vor beneficia de compensarea cu timp liber doar, spre deosebire de salariatii din mediul privat care vor beneficia atat de timp liber, cat si de un spor de weekend.

Intrebari frecvente despre sporul de weekend

Sporul de weekend se inregistreaza in REVISAL? 


Da, asa cum am mentionat si la inceputul articolului, sporul de weekend se va mentiona in Revisal. Asadar, sporul de weekend, la fel ca si sporul pentru munca suplimentara de exemplu, apar si in rubricile registrului general de evidenta a salariatilor.

Sporul de weekend se impoziteaza? 


Da, pentru sporul de weekend se vor plati contributiile aferente salarizarii. Practic, acesta este considerat un venit salarial, ceea ce inseamna ca este supus acelorasi contributii ca si salariul de baza. 

Sporul de weekend este obligatoriu?  


Da, atat timp cat persoana in cauza se afla intr-una dintre situatiile amintite la art. 137 alin. 2 din Codul muncii. Amintim prevederea alin. 3:

“(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.”

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]