Vesti bune pentru femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala, avand in vedere ca legea se schimba in favoarea lor, in sensul ca nu vor putea fi obligate sa presteze munca de noapte, daca nu doresc.
Concret, vorbim despre Legea nr. 161/2024 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 507 din 31.05.2024 si va incepe sa produca efecte din data de 3 iunie.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
Va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, DETALII AICI >>>
Articol unic - La articolul 128 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) „Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte."
Care sunt motivele care au dus la modificarea Codului Muncii?
Potrivit proiectului de modificare, siguranta copilului pe timp de noapte, care ramane fie in grija unei alte persoane decat parintele, fie singur in casa; posibilitatea ca parintele sa nu poata acorda copiilor suficienta atentie si ingrijire in timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul in ture de noapte, dificultatea de a imbina programul de lucru cu obligatiile familiale, cum ar fi ingrijirea copiilor sau participarea la activitati scolare si sociale; impactul asupra relatiei parinte-copil - sunt doar cateva dintre motivele care au dus la aceasta modificare a Codului Muncii, observa avocatnet.ro.
Va reamintim ca printre salariatii care nu au obligatia de a presta munca de noapte se numara si cei care nu au implinit varsta de 18 ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<