"Conform Legii nr.283/2022 programul de lucru al contractului cu timp partial nu trebuie sa se suprapuna cu programul de lucru al contractului cu 8 ore, dar in cazul mai multor contracte cu timp partial ele se pot suprapune? Exemplu: in cazul unui medic care are 3 contracte cu timp partial cu acelasi program."
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 35 alin.(1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr.283/2022, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
Se observa astfel ca legiuitorul a stabilit o obligatie generala pentru situatia in care acelasi salariat exercita activitatea in temeiul mai multor CIM, fara insa sa distinga intre diferite categorii de CIM sau dupa cum respectivele CIM sunt cu durata de 8 ore sau cu timp partial.
Prin urmare, indiferent de tipul CIM-urilor incheiate, activitatea de pe niciunul din respectivele CIM nu trebuie sa se suprapuna cu activitatea derulata in temeiul celorlalte CIM.
Asadar, programul de munca pe toate contractele incheiate trebuie sa fie diferit si sa nu se suprapuna pe niciunul dintre contracte, indiferent de tipul acestora, respectiv cu program normal sau cu timp partial.
Acest aspect apreciem ca se aplica si rezulta implicit si pana la precizarea expresa in lege, intrucat la art. 119 se precizeaza ca angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16^1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<