"As dori sa stiu, daca intr-un departament de productie exista stivuitor, transpalete manuale, compresor, cine este responsabil cu asigurarea verificarilor tehnice periodice si instruirea tehnica a personalului deservent? Trebuie sa existe o persoana din departamentul productie, adica un responsabill de mentenanta sau poate fi lucratorul desemnat SSM? Mentionez ca exista contract RSVTI, dar ma intereseaza in mod strict cine urmareste sa se intample aceste verificari la timp, cine cheama RSVTI-ul, cine se ocupa de contractul cu RSVTI-ul, s.a.m.d. Si daca trebuie sa fie un responsabil de mentenanta, in fisa sa de post sa apara si aceste atributii?"
Raspunsul specialistilor:
Responsabilitatile specifice ale operatorului RSVTI sunt urmatoarele:
Identificarea si inregistrarea de echipamente/instalatii (de ridicat si sub presiune) din domeniul ISCIR aflate in locatiile Beneficiarului, precum si transmiterea acestor date spre inregistrare la inspectia teritoriala ISCIR de care acesta apartine;
Supravegherea efectuarii, in conformitate cu prevederile Prescriptiilor Tehnice ISCIR, a operatiilor de montare, instalare, punere in functiune, exploatare, intretinere, verificare, reparare, scoatere din uz in vederea conservarii sau casarii a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR sau a unor componente ale acestor instalatii/echipamente aflate in evidenta Beneficiarului, numai de catre persone juridice autorizate de ISCIR.
Instruire, supraveghere si indrumare a operatorilor de deservire a instalatiilor/echipamentelor sub incidenta ISCIR in vederea exploatarii corecte si legale, in conformitate cu prevederile Prescriptiilor Tehnice ISCIR si informarea in scris a Beneficiarului in cazul constatarii nerespectarii regimului de folosire a lor .
Instruire, examinare si prelungire a autorizarii operatorilor de deservire a instalatiilor/echipamentelor sub incidenta ISCIR in conformitate cu prevederile Prescriptiilor Tehnice ISCIR si cu legislatia in vigoare.
Intocmirea inregistrarilor aferente procesului de instruire, examinare si autorizare, dupa caz, in ceea ce priveste respectarea prevederilor Prescriptiilor Tehnice ISCIR de exploatare a Instalatiilor/ echipamentelor in conditii de deplina siguranta.
Verificarea existentei instructiunilor de utilizare ale fiecarui echipament /fiecarei instalatii, intocmirea sau reactualizarea, dupa caz.
Anuntarea telefonic si/sau in scris, in maximum 8 ore de la data luarii la cunostinta, a inspectiei teritoriale ISCIR competente, despre producerea unor avarii sau accidente la echipamentele/instalatiile din evidenta Beneficiarului;
Informarea in scris a Beneficiarului asupra necesitatii luarii urgente a tuturor masurilor necesare in vederea efectuarii unor revizii sau verificari la termenele scadente sau asupra necesitatii opririi instalatiilor si echipamentelor ISCIR in vederea efectuarii unor operatii de intretinere, inlocuire de piese sau reparatii atunci cand se constata o neconformitate in functionarea in conditii de siguranta a acestora;
Inregistrarea evidentei instalatiilor/ echipamentelor intr-un registru, si urmarirea efectuarii verificarilor tehnice oficiale, fara de care acestea nu pot functiona;
Urmarirea pregatirii instalatiilor/echipamentelor pentru verificari tehnice oficiale si participarea activa la efectuarea acestora;
Urmarirea realizarii in termen a dispozitiilor date prin procese-verbale de verificare tehnica, examinarea in mod regulat a Registrului de Evidenta a Supravegherii functionarii echipamentelor /instalatiilor si luarea masurilor pentru remedierea imediata a defectelor semnalate;
Interzicerea manevrarii instalatiilor/echipamentelor de catre persoane neautorizate, atunci cand au cunostinta de acest lucru.
De asemenea, RSVTI – ul are responsabilitati si in conformitate cu Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil.
In concluzie, este sarcina acestuia de a asigura verificarilor tehnice periodice si instruirea tehnica a personalului deservent.
In contractul incheiat trebuie sa fie mentionat si un responsabil de contract din partea Beneficiarului care va trebui sa tina legatura cu RSVTI. De regula, acesta persoana este un salariat din cadrul compartimentului tehnic/productie care gestioneaza patrimoniul societatii.
Bineinteles, ca orice atributii si responsabilitati suplimentare trebuie aduse la cunostinta unui salariat printr – o anexa la
fisa de post sau printr – o dispozitie scrisa.
Un raspuns oferit in februarie 2024 de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii, sanatate si securitate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<