legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Prime de asigurare de viata. Ce regim fiscal aplica firma?

primeasigurare de viatacheltuieli deductibile
In cadrul unei firme, un asociat unic si administrator (asigurat) cu contract de munca part time de 2 h/zi (cu functia de baza la alta societate) incheie pe firma (contractant) o polita de asigurare temporara de viata pentru 23 ani cu clauza suplimentara pentru afectiuni medicale grave pentru cei doi copii si pentru sot  (beneficiari).Sotul este salariat la aceeasi firma cu 6h/zi (cufunctie de baza la societatea in cauza ). Din punc de vedere legal aceste cheltuieli lunare sunt deductibile? Se considera venituri si se impoziteaza? 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 12 alin.(3) lit. h) din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal Capitolul III,  venituri din salarii si asimilate salariilor, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi:
 
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate (angajator), pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
 
Astfel, contravaloarea primelor de asigurare de viata reprezinta avantaj supus impozitului pe venit intrucat nu reprezinta prime de asigurare obligatorii si nu se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
 
La art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal sunt prevazute ca neimpozabile, primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
 
Astfel, doar primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru angajatii proprii (salariati)nu si primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru rudele salariatilor, administratori sau rude ale administratorilor.
 
Conform art. 142 lit. s) nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:  6. contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
 
Prin urmare, in mod similar impozitului pe venit, se excepteaza de la plata contributiilor sociale primele suportate de angajator pentru angajatii proprii in limita a 400 Euro pe an.
 
In situatia expusa, contravaloarea primelor de asigurare din situatia expusa reprezinta, avantaj taxat cu toate impozitul pe venit si toate contributiile sociale. Chiar daca sotul este salariat, asigurarea din cauza nu este o asigurare voluntara de sanatate sau o asigurare obligatorie astfel incat sa fie exceptata de la plata taxelor.
 
Din punct de vedere al deductibilitatii, art. 25 alin. (2) din Codul fiscal stabileste ca, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4) (se refera la alin. (3) si (4) de la art. 25).
 
Prin urmare, primele de asigurare de viata din situatia expusa sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit pentru societate.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
primeasigurare de viatacheltuieli deductibile

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 31 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Prime de asigurare de viata. Ce regim fiscal aplica firma? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Notiunea de telemunca vs munca la domiciliuIntrebare: Telemunca - locul de desfasurare a activitatii. Daca salariatul desfasoara activitatea in regim de telemunca (locul desfasurarii activitatii este la domiciliu personal al salariatului) 2 zile pe luna, actul aditional se va intocmi in regim de telemunca sau munca la domiciuliu? Ce se intelege prin telemunca - locul de desfasurare a activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Reprezentant comercialIntrebare: Am marea rugaminte sa ma ajutati cu fisa de post pentru o persoana care se ocupa de un site online pentru vanzare in regim online aceleasi produse alimentare si nealimentare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]