In ce CONDITII se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%

repaus saptamanalspor de munca suplimentaratimpul de munca
In ce CONDITII se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5)."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 137 din Codul muncii acordarea repausului saptamanal este reglementata astfel:
Art. 137
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, DETALII AICI >>> 
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
 
Din cele relatate intelegem ca salariatul lucreaza in fiecare zi de sambata si duminica si beneficiaza de repaus saptamanal, in cadrul fiecarei saptamani. Pentru acuratetea raspunsului ar fi util sa cunoastem in ce zile beneficiaza de repaus saptamanal. Cele doua zile de repaus saptamanal sa fie consecutive, de preferat in aceleasi zile astfel incat dupa cinci zile de activitate salariatul sa beneficieze de doua zile libere de repaus saptamanal.
 
Totodata, cat la suta reprezinta cei 20 lei pe care ii acordati ca fiind sporul negociat pentru munca in zilele de repaus saptamanal. Codul muncii reglementeaza acordarea unui spor la salariu si nu o suma pe zi.
 
In cazul in care repausul saptamanal nu se acorda in doua zile consecutive sau salariatul presteaza activitate mai mult de 5 zile succesive sunt aplicabile prevederile alineatelor (4) si (5) ale art. 137 din Codul muncii.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repaus saptamanalspor de munca suplimentaratimpul de munca

Data aparitiei: 29 Iulie 2024
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii cumul de functii la acelasi angajatorIntrebare: Se pot incheia, la aceeasi fima, pentru acelasi anagajat, doua contracte de munca (norma intreaga si timp partial) pentru aceeasi functie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
300 lei neimpozabili de la 1 iulie 2024. ConditiiIntrebare: Un salariat angajat cu salariul minim pe economie are venitul total (incadrare + spor + tichete) peste 4000 ron. Beneficieza de cei 300 ron neimpozabili dupa modificarile din data de 1 iulie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]