Telemunca in 2021: Angajatorii pot sustine telesalariatii cu sume lunare in limita a 400 lei

telemunca 400 leitelemunca 2021 consilier codul munciitelemunca legea 296/2020
Telemunca in 2021: Angajatorii pot sustine telesalariatii cu sume lunare in limita a 400 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.269 din 21 decembrie 2020, s-a introdus in Codul fiscal posibilitatea angajatorului de a sustine, fara taxe, cheltuielile cu utilitatile la locul in care telesalariatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca.
 
 
 
Aceasta suma nu este impozabila si nu este taxabila cu contributii sociale daca in contractul de munca sau in regulamentul intern s-a mentionat o clauza prin care s-a stabilit ca angajatorul sustine cheltuielile cu utilitatile la locul in care telesalariatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care salariatii isi desfasoara activitatea in regim de telemunca.
 
Clauza din regulamentul intern/contractul de munca se poate redacta dupa urmatorul model:
 
„Angajatorul va acorda fiecarui salariat care desfasoara activitatea in regim de telemunca o suma de 400 de lei, proportional cu numarul de zile in care salariatul a desfasurat activitatea in aceasta modalitate, pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si echipamente de birou”.
 
 
Suma de 400 lei se acorda fara obligatia salariatului de a prezenta documente justificative.
 
Conform art. 25 alin. (21) din Codul fiscal:
 
Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
 
Asadar suma de 400 lei nu se taxeaza cu impozit pe venit si contributii sociale, iar pentru angajator reprezinta cheltuiala deductibila daca:
 
1) este acordata unui telesalariat;
2) este acordata proportional cu numarul de zile lucrate in regim de telemunca;
3) este prevazuta in regulamentul intern sau in contractul de munca.
 
Mentionam ca dispozitiile art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, care priveau acordarea unui sprijin financiar in valoare de 2.500 lei in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice pentru telesalariati si-au incetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2020.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemunca 400 leitelemunca 2021 consilier codul munciitelemunca legea 296/2020

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Telemunca in 2021: Angajatorii pot sustine telesalariatii cu sume lunare in limita a 400 lei Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]