Prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.269 din 21 decembrie 2020, s-a introdus in Codul fiscal posibilitatea angajatorului de a sustine, fara taxe, cheltuielile cu utilitatile la locul in care telesalariatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca.
Aceasta suma nu este impozabila si nu este taxabila cu contributii sociale daca in contractul de munca sau in regulamentul intern s-a mentionat o clauza prin care s-a stabilit ca angajatorul sustine cheltuielile cu utilitatile la locul in care telesalariatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care salariatii isi desfasoara activitatea in regim de telemunca.
Clauza din regulamentul intern/contractul de munca se poate redacta dupa urmatorul model:
„Angajatorul va acorda fiecarui salariat care desfasoara activitatea in regim de telemunca o suma de 400 de lei, proportional cu numarul de zile in care salariatul a desfasurat activitatea in aceasta modalitate, pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si echipamente de birou”.
Suma de 400 lei se acorda fara obligatia salariatului de a prezenta documente justificative.
Conform art. 25 alin. (21) din Codul fiscal:
Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Asadar suma de 400 lei nu se taxeaza cu impozit pe venit si contributii sociale, iar pentru angajator reprezinta cheltuiala deductibila daca:
1) este acordata unui telesalariat;
2) este acordata proportional cu numarul de zile lucrate in regim de telemunca;
3) este prevazuta in regulamentul intern sau in contractul de munca.
Mentionam ca dispozitiile art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, care priveau acordarea unui sprijin financiar in valoare de 2.500 lei in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice pentru telesalariati si-au incetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<