Poate fi concediata salariata revenita din CCC?

17 Mai 2012
17 Mai 2012
OUG 148/2005concediu crestere copildecizia de incetareCodul munciipreavizconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: O salaraita intra in concediu de crestere a copilului pana la varsta de doi ani la data de 10.07.2010. Pe perioada suspendarii contractului societatea angajeaza o alta persoana cu contract de munca pe durata determinata (inlocuire). Datorita eficientizarii proceselor in departament si a reducerii de personal, noua persoana angajata pe perioada determinata primeste mai multe sarcini. In data de 01.05.2012, in baza unui referat, acestei persoane i se definitiveaza contractul individual de munca. Intrebarea mai este daca la data de 10.07.2012, odata cu revenirea salaraitei din concediu crestere copil, am dreptul sa o concediez in baza art. 65 (1) - desfiintare loc de munca?

Raspuns: Pentru persoanele care au nascut inainte de 1 ianuarie 2011, drepturile de care beneficiaza sunt reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007, acte normative in care nu este prevazuta interdictia desfacerii contractului individual de munca, o anumita perioada de la revenirea definitiva a salariatei la locul de munca, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dupa revenirea in unitate din concedi crestere copil.

Dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului salariata trebuie sa se reintoarca la munca. La reluarea activitatii dupa revenirea salariatei din CCC angajatorul este obligat sa reintegreze salariata pe acelasi post detinut anterior suspendarii CIM, emitandu-se in acest sens decizia de incetare a suspendarii CIM si inregistrandu-se in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea suspendarii CIM.
Dispozitiile art. 65 alin. (1) Codul muncii republicat, reglementeaza posibilitatea incetarii contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului determinata de desfiintarea locului de munca, iar alin. (2) al acestui articol specifica ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Sarcina dovedirii acestor imprejurari revine angajatorului.

Salariatii concediati in temeiul art. 65 din Codul muncii , republicat, au dreptul la o perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, asa incat veti putea concedia persoana dupa acordarea efectiva a preavizului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]