Analizam mai jos situatia unei firme in cadrul careia un angajat lucreaza in ture de 12/24 - 12/48, iar una dintre aceste ture ar trebui lucrata in weekend, insa angajatul doreste concediu in acea perioada. Vom vedea astfel cum se va calcula concediul si cate zile de CO vor fi scazute la finalul lunii.
Raspuns:
Pentru calculul anumitor perioade din Codul muncii , legiuitorul roman foloseste ca reper atat zilele lucratoare (de ex. un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare in caz de concediere - art. 75 alin. 1), cat si zilele calendaristice (de ex. 60 de zile calendaristice in cazul compensarii muncii suplimentare prin ore libere platite - art. 122 alin. 1).
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii , republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii , republicat. Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe zile calendaristice.
Asadar, fara a distinge in functie de modalitatea de organizare a timpului de lucru, legea prevede ca salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de 20 de zile lucratoare. Cu alte cuvinte, si salariatii care lucreaza in ture au dreptul la concediu de odihna anual de 20 de zile lucratoare, atata timp cat legiuitorul nu a inteles sa reglementeze in mod special concediul de odihna la care au dreptul salariatii al caror program de lucru este organizat in ture.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Dar au dreptul, totodata, si la repaus saptamanal de 2 zile, care se acorda de regula sambata si duminica. Daca repausul saptamanal nu se acorda sambata si duminica, atunci salariatul va beneficia de alte 2 zile consecutive de repaus saptamanal, plus un spor la salariu.
In sensul juridic comun acceptat de practica, zile lucratoare sunt cele 5 zile calendaristice ale saptamanii de luni pana vineri care nu reprezinta repaus saptamanal, cele 2 zile calendaristice de repaus saptamanal fiind deci zile nelucratoare. Astfel, calculul concediului de odihna se realizeaza prin scaderea dintr-o anumita perioada calendaristica a zilelor nelucratoare si a celor prevazute la art. 145 alin. (3) din Codul muncii , republicat, astfel incat sa rezulte 20 de zile lucratoare acordate salariatului, ca minim al duratei CO anual. Cu alte cuvinte, concediul de odihna se acorda in zile lucratoare, excluzandu-se din sirul lor zilele nelucratoare.
In speta prezentata, daca concediul de odihna se calculeaza de luni pana vineri, sambata si duminica sunt zile nelucratoare, iar acordarea concediului de odihna nu se poate realiza in zile nelucratoare, iar pe cale de consecinta nici cererea de concediu nu poate fi intocmita pentru acordarea concediului in zile nelucratoare.
Cand activitatea se desfasoara in ture, salariatul se prezinta la lucru dupa efectuarea concediului de odihna conform programarii cuprinse in graficul de lucru intocmit de angajator pentru salariatii ce desfasoara activitate in ture. Astfel, apreciem ca teoretic salariatul se poate prezenta la lucru cel mai devreme in urmatoarea zi dupa ultima zi de concediu de odihna. Practic se va avea in vedere programarea intocmita de angajator.
Dupa cum rezulta din dispozitiile legale anterior enuntate, concediul de odihna nu se calculeaza in raport de orele lucratoare. Astfel, fie ca lucreaza in program normal de lucru, fie ca lucreaza in ture, salariatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de concediu de odihna anual. Pe cale de consecinta, calculul concediului de odihna nu se realizeaza in functie de orele de munca totalizate de acesta pe fiecare tura, ci in functie de zilele lucratoare.