Premierul Emil Boc a declarat ca noul Cod al Muncii poate fi adoptat prin asumarea guvernamentala. Decizia va fi luata numai dupa ce vor avea loc discutii cu partenerii din Coalitie si cu membrii Biroului Permanent National al PDL.
Pa langa eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national, ultima forma a proiectului Codului Muncii prevede ca perioada de proba va fi de maxim 90 de zile calendaristice , atat pentru functiile de executie cat si pentru cele de conducere, iar pentru acelasi post un angajator poate avea in proba mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.
O varianta anterioara prevedea ca perioada de proba nu poate depasi 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Conform proiectului, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
De asemenea, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.
E eventuala asumarea a raspunderii guvernamentale pe tema noului Cod al Muncii va fi formata, foarte probabil, de o motiune de cenzura.