Ce se intampla cu sarcinile salariatei care intra in concediu pentru cresterea copilului?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
23 Martie 2016
23 Martie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu pentru cresterea copiluluiindemnizatie de cccdemisia fara preavizformare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariata intra in CCC (concediu pentru cresterea copilului). Evident, vor ramane sarcini importante pe care cineva trebuie sa le preia. Nu se poate lasa un post descoperit timp de 2 ani, cat timp salariata se va afla in CCC.

Angajatorul doreste sa stie cum se procedeaza corect si legal pentru preluarea sarcinilor salariatei.

Conform specialistilor in legislatia muncii, pe durata suspendarii contractului de munca al salariatei plecata in concediu crestere copil angajatorul are posibilitatea incadrarii unei/unui alt salariat cu contract de munca pe durata determinata in temeiul art. 83 lit. a) din Codul muncii.

Asa cum bine stim, angajatorii trebuie sa incheie contracte individuale de munca pe durata nedeterminata. Insa de la aceasta regula exista si exceptii. Sunt situatii in care Codul Muncii da voie angajatorilor sa incadreze personal pe perioada determinata, un exemplu fiind cel al inlocuirii salariatei care se afla in CCC.

Contractul pe durata determinata va inceta de drept la data la care au incetat motivele de suspendare a contractului salariatei aflate in CCC. Asa cum bine stim, salariata are dreptul sa se intoarca din CCC oricand doreste, pe postul pe care era incadrata.

Sarcinile salariatei aflata in concediu pentru cresterea copilului nu pot fi preluate de alt salariat, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Poate o alta salariata din departament sa fie obligata sa preia din sarcinile angajatei aflate in CCC?

"Nu poate fi obligata  sa primeasca sarcini in plus fata de cele inregistrate in fisa postului pentru functia pe care este angajata.", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Insa respectiva salariata poate avea cumul de functii, daca nu exista incompatibilitate. Daca deja lucreaza cu program de 8 ore pe zi, mai poate avea incheiat inca un contract de munca, cu timp partial de maximum 3 ore pe zi. Conditiile vor fi negociate de partile contractante.

Asa cum bine stim, salariatii au dreptul sa munceasca in baza mai multor contracte de munca la acelasi angajator sau la angajatori diferiti. De munca fortata inca nu s-a precizat nimic in Codul Muncii, niciodata. Nici nu se va preciza. Niciun angajat nu poate fi obligat sa presteze activitate la un angajator. Exista acte semnate care pot intimida angajatul sa ramana mai mult timp in firma insa acolo unde exista o buna cunoastere a legislatiei in vigoare, exista si sanse maxime ca salariatul sa isi apere drepturile fara nicio ezitare.

Am mai primit intrebari numeroase pe adresa redactiei, intrebari referitoare la posibilitatea ca un angajator sa iti interzica sa demisionezi daca te-a trimis la cursuri de formare profesionala. Din nou, discutam despre o mare confuzie. Angajatorul nu te poate obliga sa lucrezi cu forta in compania sa. Dar daca ati semnat o clauza de formare profesionala, iti poate cere sa returnezi contravaloarea cursurilor de formare profesionala pe care el le-a achitat pentru pregatirea ta, direct proportional cu perioada de timp pe care nu ai lucrat-o in firma sa.

Exemplu: A achitat cursuri de formare profesionala in valoare de 5.000 de lei si clauza presupune obligatia angajatului de a presta activitate profesionala pentru acest angajator pentru minim 12 luni, in caz contrar existand obligatia de a returna contravaloarea formarii profesionale. Daca angajatul a lucrat deja 6 luni de la finalizarea cursurilor, angajatorul mai poate solicita doar jumatate din aceasta contravaloare. Se considera ca deja compania si-a recuperat o parte din investitia efectuata in salariat. Acesta a apucat sa isi puna in practica noile competente obtinute in urma formarii profesionale.

La final, tinem cont de prevederile legislative in vigoare, unele deosebit de clare si pe care nu le putem interpreta in defavoarea unei dintre parti, angajatul sau angajatorul. Nimeni nu este mai presus de lege. Angajatul nu este fortat sa munceasca pentru niciun angajator. Iar angajatorul are dreptul sa isi amortizeze cheltuielile prilejuite de formarea profesionala a salariatilor, conform clauzelor de formare profesionala pe care angajatii le-au semnat, cu acordul lor.

Sa aveti succes in tot ce faceti si cariere cat mai stralucite!

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]