Incepem prin a va reaminti ca, potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept:
1. la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani;
2. la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III;
3. la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala;
4. la data comunicarii deciziei de pensie anticipata;
5. la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
6. la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
Dar cum se va rezolva situatia in care un salariat doreste sa continue activitatea, pana la implinirea varstei de 65 de ani? Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii:
"Angajatorul a primit notificare de la casa de pensii ca o salariata este benefiara unei pensii anticipate partiale, nepusa in plata, potrivit Deciziei de inscriere la pensie. In baza acestei decizii angajatorul i-a incetat de drept CIM-ul. Totodata angajata a solicitat angajatatorului mentinerea in activitate pe perioada nedeterminata, aceasta solicitare nefiind aprobata.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Fosta salariata s-a adresat instantei de judecata, contestand decizia de incetare a CIM. In urma contestarii, instanta de judecata a dispus reintegrarea salariatei pe postul si functia detinute anterior incetarii CIM. Fiind decizie definitiva, angajatorul a purces la integrarea doamnei. La momentul actual salariata a depus o cerere pentru continuarea exercitarii CIM pana la implinirea varstei legale de pensionare prevazuta de lege pentru femei, respectiv 65 ani, conform prevederilor art. 56 alin (1) din Legea 53/2003 Codul muncii republicata.
Avand in vedere prevederile art. 60 (1) din Legea nr. 360/2023 La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate, precum si adaugarea perioadelor prevazute la art. 58 alin. (2), angajatorul va inceta CIM-ul salariatei la data indeplinirii conditiilor de pensionare conform anexei nr. 5 din aceeasi lege precizata mai sus?"
Raspunsul specialistilor:
Daca salariata a solicitat continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 65 de ani, angajatorul nu poate inceta de drept contractul decat in ziua in care salariata implineste varsta de 65 de ani sau daca pana la implinirea varstei de 65 de ani intervine un alt temei legal de incetare a raportului de munca: de exemplu demisia salariatei sau incetarea cu acordul partilor etc.
Prin urmare, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, contractul individual de munca inceteaza de drept la varsta de 65 de ani.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Totodata, la art. 56 alin. (3) din Codul muncii se prevede ca angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea pana la implinirea varstei de 65 de ani daca salariata a solicitat continuarea activitatii.
Astfel, daca ne aflam in situatia in care salariata nu a implinit varsta de 65 de ani, si a solicitat continuarea activitatii, angajatorul are obligatia sa aprobe cererea salariatei.
Art. 56 alin. (3) din Codul muncii:
(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
In concluzie, salariata are dreptul sa presteze activitate in baza aceluiasi contract de munca, contractul de munca va inceta de drept numai cand salariata implineste varsta de 65 de ani.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.