Situatie intriganta: Angajatorul a procedat corect in aceasta situatie?

27 Februarie 2014
27 Februarie 2014
concedierepreavizconcediere preavizconcediere 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia unei insititutii care a fost supusa reorganizarii. Un angajat a fost concediat, ca urmare a desfiintarii postului de revizor contabil, al carui titluar era.

Inainte de concediere, persoanei i s-a pus la dispozitie o lista cu posturile vacante din cadrul institutiei, posturi pentru care indeplinea conditiile de ocupare.

Aceasta lista nu cuprindea si posturile vacante de contabil sef, auditor, contabil, director economic, pentru care salariatul concediat indeplinea toate conditiile necesare ocuparii acestor posturi, motivand faptul ca aceste posturi vacante sunt ocupate temporar prin delegare.

"Oare angajatorul nu trebuia sa isi protejeze in primul rand proprii salariati, care ocupau definitiv posturi in cadrul institutiei si nu pe cei care erau angajati temporar prin delegare?", ne intreaba un abonat al PortalCodulMuncii.ro.

Specialistii ne ofera un raspuns clar:

Conform prevederilor art. 76 din Codul muncii, republicat, decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

In concluzie, Codul muncii obliga angajatorul sa transmita salariatului concediat lista tuturor locurilor de munca ce sunt vacante in institutie, in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e).

Avand in vedere ca in aceasta speta mentionata mai sus, concedierea s-a dispus in temeiul art. 65, respectiv pentru motive care nu tin de persoana salariatului, incetarea contractului individual de munca fiind determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia, apreciem ca angajatorul nu avea obligatia prezentarii salariatului in cauza lista tuturor posturilor vacante disponibile la acel moment.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]