Important: inregistrarea deciziei de incetare CIM, prevederile legii

decizie incetare CIMrevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul legal in care angajatorul trebuie sa intocmeasca decizia de incetare a CIM rezulta tocmai din prevederile referitoare la data de inregistrare in ReviSal a acestei decizii si transmiterea registrului la ITM conform HG 161/2003 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.

Potrivit art. 3 alin. (2) din HG 161/2003 , registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:

a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

Totodata alin. 2 indice 2 din acelasi articol stabileste ca elementele prevazute la alin. (2) lit. e) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca.

Asadar, cele doua elemente, data si temeiul incetarii CIM se inregistreaza in registru la data incetarii CIM, conform art. 3 alin. 2 indice 1 din HG 161/2006. In speta, daca data incetarii CIM este 16.05, asa incat aceasta data si temeiul incetarii, respectiv incetare prin acordul partilor conform art. 55 lit. b) din Codul muncii , trebuie sa se inregistreaze in registru la aceeasi data.

Art. 4 alin. (5) din HG 161/2006 prevede ca in cazurile mentionate la art. 3 alin. 2 indice 1 si 2 indice 2, registrul se transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat, respectiv la data incetarii contractului individual de munca al acestuia.

Prin urmare, transmiterea registrului cu cele doua elemente (data si temeiul incetarii CIM) se transmite la ITM la data incetarii CIM, potrivit art. 4 alin. 5 din HG 161/2006.

In concluzie, daca data si temeiul incetarii CIM trebuie sa fie inregistrat in registru la 16.05, iar registrul sa fie transmis la ITM la data de aceeasi data, nu veti putea emite decizia de incetare a CIM la o data ulterioara incetarii CIM, respectiv la data de 18.05, caci inregistrarea deciziei de incetare CIM la un moment ulterior incetarii CIM contravine dispozitiilor HG 161/2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decizie incetare CIMrevisal

Data aparitiei: 24 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Important: inregistrarea deciziei de incetare CIM, prevederile legii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]