Termenul legal in care angajatorul trebuie sa intocmeasca decizia de incetare a CIM rezulta tocmai din prevederile referitoare la data de inregistrare in ReviSal a acestei decizii si transmiterea registrului la ITM conform HG 161/2003 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.
Potrivit art. 3 alin. (2) din HG 161/2003 , registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.
Totodata alin. 2 indice 2 din acelasi articol stabileste ca elementele prevazute la alin. (2) lit. e) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca.
Asadar, cele doua elemente, data si temeiul incetarii CIM se inregistreaza in registru la data incetarii CIM, conform art. 3 alin. 2 indice 1 din HG 161/2006. In speta, daca data incetarii CIM este 16.05, asa incat aceasta data si temeiul incetarii, respectiv incetare prin acordul partilor conform art. 55 lit. b) din Codul muncii , trebuie sa se inregistreaze in registru la aceeasi data.
Art. 4 alin. (5) din HG 161/2006 prevede ca in cazurile mentionate la art. 3 alin. 2 indice 1 si 2 indice 2, registrul se transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat, respectiv la data incetarii contractului individual de munca al acestuia.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Prin urmare, transmiterea registrului cu cele doua elemente (data si temeiul incetarii CIM) se transmite la ITM la data incetarii CIM, potrivit art. 4 alin. 5 din HG 161/2006.
In concluzie, daca data si temeiul incetarii CIM trebuie sa fie inregistrat in registru la 16.05, iar registrul sa fie transmis la ITM la data de aceeasi data, nu veti putea emite decizia de incetare a CIM la o data ulterioara incetarii CIM, respectiv la data de 18.05, caci inregistrarea deciziei de incetare CIM la un moment ulterior incetarii CIM contravine dispozitiilor HG 161/2006.