Vom stabili mai jos daca un angajat care se afla in perioada de preaviz spre concediere poate beneficia de concediu fara salariu, precum si in ce masura concediul fara salariu prelungeste perioada de preaviz.
Solutia consultantului:
Pe durata preavizului salariatul ramane la dispozitia angajatorului, cu toate obligatiile ce decurg din statutul de salariat.
Daca angajatorul este de acord salariatul poate beneficia atat de concediu de odihna cat si de concediu fara plata, insa numai cu acordul angajatorului.
Potrivit art. 54 din Codul muncii republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Conform art. 75 alin. (3) din Codul muncii, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Art. 51 alin. (2) din Codul muncii se refera la suspendarea contractului individual de munca pe durata absentelor nemotivate.
Asadar, daca intervine in perioada de preaviz o cauza de suspendare CIM pentru concediu fara plata, termenul de preaviz se suspenda in mod corespunzator. La incetarea cauzei care a determinat suspendarea contractului individual de munca, termenul de preaviz isi reia cursul.
In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul concedierii, acesta a fost recunoscut exclusiv ca drept in favoarea salariatului care urmeaza a fi concediat, pentru a i se oferi posibilitatea de a-si gasi un alt loc de munca. Scopul preavizului il consituie asadar evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce salariatului denuntarea intempestiva a contractului din partea angajatorului.
Termenul de preaviz in cazul concedierii este universal indiferent daca functia este de executie sau de conducere si nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii republicat).