Absenta salariatului de la locul de munca. Comunicarea convocarii la cercetare disciplinara

Codul munciicercetare disciplinaradecizie concediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Problema:

Un salariat nu s-a mai prezentat la locul de munca in data de 05.09.2011. A fost demarata procedura de cercetare disciplinara si a fost convocat salariatul prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Scrisoarea s-a intors pe motiv de lipsa destinatar la domiciliu. Date fiind aceste imprejurari, se poate emite decizie de desfacere a contractului de munca disciplinar? In ce data va fi emisa aceasta decizie? In plus, cum va figura salariatul in statul de plata in perioada dintre 05.09.2011 si data emiterii deciziei de concediere?

Solutie:

Conform reglementarilor art. 251 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii, iar alin. (3) prevede ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Asadar, in baza art. 251 alin. (3) din Codul muncii, republicat, numai neprezentarea la convocarea la cercetare disciplinara fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Asadar, numai daca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite nu are un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

Convocarea salariatului poate fi facuta prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia. Astfel, apreciem ca poate fi facuta prin inmanarea ei salariatului, prin curier, executor judecatoresc etc. Un mijloc care asigura primirea convocarii de catre salariat si permite confirmarea primirii acesteia il constituie scrisoarea recomandata cu confirmare de primire.

In cazul in care comunicarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire este facuta la adresa corecta, neridicarea corespondentei expediate de angajator este in principiu imputabila exclusiv salariatului, care este tinut sa suporte consecintele unei astfel de conduite, insa apreciem ca nu este suficienta in cazul unei eventuale contestatii a salariatului impotriva masurii dovada neprimirii convocarii pentru lipsa destinatar de la domiciliu, ci a unui probatoriu din care sa reiasa ca salariatul a refuzat primirea convocarii la cercetare disciplinara.

Apreciem astfel ca este esential ca angajatorul sa poata face bunei sale credinte, care a incercat repetat, prin mai multe modalitati, sa convoace salariatul la cercetare, iar acesta din urma a refuzat, de aceea consideram ca este recomandat ca angajatorul sa reia comunicarea folosind si alte mijloce de comunicare a convocarii la cercetare disciplinara prealabila.

Pentru perioada in care salariatul nu presteaza munca angajatorul nu calculeaza si nu-i plateste acestuia drepturi banesti, asa incat in statul de salarii nu va aparea pentru perioada respectiva cu drepturi salariale.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicercetare disciplinaradecizie concediere

Data aparitiei: 26 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Absenta salariatului de la locul de munca. Comunicarea convocarii la cercetare disciplinara Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]