Analizam mai jos cazul unui salariat caruia i s-a desfacut contractul de munca conform art. 61 lit. a) si care a avut castig de cauza in instanta, fiind anulata decizia de incetare CIM si fiind reintegrat in cadrul unitatii de lucru.
Societatea in cauza a facut recurs si a castigat, contestantia deciziei de desfacere a contractului fiind respinsa ca neintemeiata: Admite recursul. Modifica sentinta recurata in sensul ca respinge contestatia ca neintemeiata. Irevocabila.
Vom stabili astfel care sunt actele administrative care trebuie intocmite, precum si pasii de parcurs din punct de vedere fiscal si financiar.
Raspuns:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
In situatia expusa, s-a desfiintat titlul executoriu in baza caruia angajatorul a platit salariatului despagubirea reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii si, totodata, l-a reintegrat.
In aceasta ipoteza suma incasata cu titlu de despagubiri reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii reprezinta plata nedatorata, fostul salariat avand obligatia de a o restitui, intorcandu-se executarea dispusa in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta instantei de fond modificata in tot de instanta de recurs.
Daca in baza aceleiasi sentinte salariatul a fost reintegrat (si a prestat munca), acesta are dreptul la contravaloarea muncii efectuate pe perioada cuprinsa intre reintegrarea efectiva si admiterea recursului declarat de angajator, la baza remunerarii stand prestarea efectiva a muncii.
Potrivit dispozitiilor art. 4041 alin. (1) din Codul de procedura civila "In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia".
Asadar, angajatorul care a obtinut desfiintarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea salariatului are dreptul la restabilirea situatiei anterioare.
Conform Codului de procedura civila , la cererea persoanei interesate, instanta judecatoreasca ce desfiinteaza titlul executoriu sau actele de executare dispune prin aceeasi hotarare si asupra restabilirii situatiei anterioare. In speta, angajatorul a avut posibilitatea ca prin cererea de recurs sa solicite instantei de recurs intoarcerea executarii. Daca nu a solicitat intoarcerea executarii si salariatul nu isi indeplineste de buna voie obligatia de restituire, angajatorul o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.
In consecinta, daca angajatorul nu a solicitat instantei de recurs intoarcerea executarii si salariatul nu restituie de buna voie despagubirea, angajatorul trebuie sa solicite instantei competente, potrivit legii, intoarcerea executarii. Apoi, in baza hotararii judecatoresti prin care instanta competenta se pronunta asupra cererii, angajatorul va solicita executarea silita a salariatului in conditiile legii.
Din punct de vedere fiscal, se vor intocmi declaratii rectificative pentru perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii.