Intrebare:
O societate are un angajat aflat in perioada de preaviz pana la data de 15.12.2011, dar in data de 5 12.2011 intra in concediu medical de 10 zile (deci in aceasta perioada contractul salariatului este suspendat ). In aceste conditii, care sunt demersurile care revin angajatorului si angajatului? Cum se vor face inregistrarile in ReviSal? Se poate suspenda legal contractul de munca?
Raspuns:
Conform art. 75 alin. (3) din Codul muncii , in situatia in care, in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Concediul pentru incapacitate temporara de munca suspenda de drept contractul individual de munca in baza art. 50 lit. b) din Codul muncii.
Incapacitatea temporara de munca se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, a Normelor metodologice date in aplicarea OUG 158/2005 si a OCNAS 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Prin urmare, termenul de preaviz se suspenda pe durata incapacitatii temporare de munca stabilita prin certificat medical eliberat in conditiile actelor normative enuntate. Conform art. 4 alin. (1) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Intrucat suspendarea contractului individual de munca pe durata incapacitatii temporare de munca constituie o cauza de suspendare in baza certificatului medical rezulta ca aceasta perioada nu se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale (art. 13 din OUG 158/2005).
Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Angajatorul poate verifica prezenta salariatilor aflati in incapacitate temporara de munca in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (3 indice 1 ) din OUG 158/2005 si cu cele ale Normei de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (31) din OUG 158/2005. Totodata, referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical, angajatorul are posibilitatea sa sesizeze casa de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie in vederea efectuarii controlului cu privire la modalitatea de eliberare a certificatului de concediu medical.
Sesizarea angajatorului si controlul de catre casa de sanatate se efectueaza in conformitate cu prevederile Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile OUG158/2005 privind concediile si indemnizati ile de asigurari sociale de sanatate aprobata prin OCNAS 627/2010.