Modele documente pentru Dosarul de pensionare

15 Martie 2012
15 Martie 2012
Legea 263/2010Codul munciivechimea in muncadocumentemodel
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 103 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.

In baza art. 56 alin. (2) din Codul muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveti obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.

Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.

INREGISTRAREA IN REVISAL SE FACE IN ZIUA INDEPLINIRII CONDITIILOR DE PENSIONARE, RESPECTIV IN ZIUA INCETARII CIM.

Prin urmare, conform art. 103 alin. (2) din Legea 263/2010 , cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, LA CASA TERITORIALA DE PENSII COMPETENTA, IN A CAREI RAZA DOMICILIAZA PERSOANA.
In acelasi sens sunt si prevederile art. 74 alin. (1) din norma de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , potrivit carora, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.
In consecinta, cererea pentru acordarea pensiei se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare de catre persoana beneficiara a pensiei, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana impreuna cu urmatoarele documente:
- carnetul de munca si alte documente care dovedesc vechimea in munca;
- livretul militar;
- adeverinta de certificare a perioadei de studii invatamant superior;
- adeverinta privind sporurile la salariu;
- adeverinta privind conditiile de munca;
- acte privind dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990.


Model adeverinta privin sporul pentru munca prestata in timpul noptii:


Antet,

ADEVERINTA nr. ......./ .......
privind sporul pentru munca prestata in timpul noptii

Adeverim ca domnul/doamna ........, avand codul numeric personal ......, nascut /nascuta la data de ..... in localitatea ......, judetul ..., fiul/fiica lui ..... si al/a  ...., a fost angajatul/angajata unitatii ..... in perioada .... si a desfasurat activitate organizata pe schimburi, beneficiind de spor pentru munca prestata in timpul noptii, dupa cum urmeaza:
Nr. Crt. pozitia (0)
Perioada in care a desfasurat activitatea organizata pe schimburi
De la data  pozitia (1)
... pana la data ... pozitia (2)
Sporul acrodat pentru munca prestata in timpul noptii, conform legii (%)pozitia (3)
Procentul mediu al sporului pentru munca prestata in timpul noptii (col. 3 x %) pozitia 4
Temeiul legal in baza caruia a fost acordat acest spor este ....
Prezenta adeverinta a fost eliberata la cererea sus-numitului/sus-numitei, pe baza datelor cuprinse in arhiva aflata in pastrarea noastra, spre a-i servi la stabilirea/recalcularea pensiei.

Reprezentant legal,                Intocmit,
Numele si prenumele
Functia
Semnatura
Stampila


In situatia in care munca a fost prestata ocazional pe timp de noapte, in cadrul unor activitati care erau organizate pe schimburi, adeverintele vor cuprinde sumele acordate, luna de luna, cu titlu de spor de noapte.
In situatia persoanelor care, prin natura sarcinilor de serviciu, au desfasurat activitate numai in timpul noptii, adeverintele vor cuprinde procentul in care, potrivit legii, sporul de noapte a fost acordat.


Antet,

Nr. .../ ....
ADEVERINTA

Se adevereste prin prezenta ca domnul/doamna .., nascut/nascuta la data de .... in localitatea ... judetul ..., avand codul numeric personal ...., a fost angajat/angajata cu contract individual de munca la societatea ..., in meseria /functia .., in perioada .. .
Pe perioada .. se incadreaza in grupa i de munca, in procent de .., pe baza prevederilor .., activitate care se regaseste la pozitia .. din anexa nr. 2 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Societatea se regaseste la pozitia ... din anexa nr. 3 la Legea nr. 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile Codului penal referitoare la falsuri in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

Conducatorul unitatii,                Intocmit,
Numele si prenumele
Functia
Semnatura
Stampila


Pensia se acorda de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]