Statul de salariu. Intocmirea statelor de salarii.
Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
Statul de salarii indeplineste urmatoarele functii:
• reprezinta document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, al elementelor necesare determinarii obligatiilor fiscale (impozit pe salarii si contributii obligatorii), al furnizarii informatiilor necesare completarii fiselor fiscale si al reflectarii altor datorii ale salariatului;
• reprezinta document justificativ de inregistrare in evidenta contabila in partida simpla .
Angajatorul intocmeste statul de salarii, lunar, pe baza documentelor de evidenta a muncii si a timpului lucrat efectiv, a documentelor privind retinerile legale, a concediilor de odihna, a certificatelor de concediu medical. Semnarea statului confirma exactitatea calculelor.
Angajatorul va intocmi statul de salarii in doua exemplare:
- exemplarul 1 din statul de salarii circula de la persoanele autorizate sa exercite controlul financiar preventiv si sa aprobe plata, la casieria angajatorului pentru efectuarea platii sumelor cuvenite;
Exemplarul 1 impreuna cu exemplarul 1 al borderoului de salarii neridicate sunt transmise la compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea in contabilitate;
Exemplarul 1 se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, separat de celelalte acte justificative de plati;
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- exemplarul 2 ramane la compartimentul care a intocmit statele de salarii impreuna cu exemplarul 2 al borderoului de salarii neridicate, care va servi la acordarea vizei atunci cand se va solicita plata salariilor neridicate.
ATENTIE!
Incepand cu luna ianuarie 2006, angajatorii au devenit obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca de pe raza unde isi desfasoara activitatea, inclusiv la punctele de lucru, daca sunt in alt judet decat cel unde societaea comerciala isi are sediul, lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora.
Platile facute in cursul lunii - cum ar fi avans, prime, indemnizatii de concediu s.a. - se includ in statele de salarii pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate si toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva .
Statul de salariu - continut
Desi statul de salarii reprezinta un formular tipizat, angajatorii pot sa-si stabileasca, daca necesitatile interne o cer, o alta macheta a formularului, dar care sa contina informatiile necesare completarii Fisei fiscale, respectiv:
- venitul brut;
- contributia individuala de asigurari sociale;
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
- cheltuieli profesionale;
- venitul net;
- deducere personala de baza ;
- deduceri suplimentare;
- venitul baza de calcul;
- impozitul calculat si retinut.
Angajatorii vor tine cont de noile constrangeri legate de incheierea contractelor individuale de munca (indiferent de norma de munca) generate de Codul muncii si de modul de determinare a impozitului pe salarii impus de Codul fiscal.
Macheta statului de salarii va trebui sa reflecte modul de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii la locul unde salariatul are functia de baza si la celelalte locuri de munca.
In temeiul Legii contabilitatii nr. 82 din 24 decembrie 1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 48 din 14 ianuarie 2005, statele de plata se pastreaza timp de 50 de ani de la data incheierii exercitiului in cursul caruia au fost intocmite.
Salarizare de la A la Z - noutati legislative, studii de caz, modele si formulare, exemple de calcul referitoare la salarizare. Click aici pentru detalii!