Va reamintim ca perioada in care salariatii au beneficiat de indemnizatie de somaj nu constituie vechime in munca. Notiunea de vechime in munca o regasim in Codul muncii.
Astfel, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca. Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. Asadar, vechimea in munca este o notiune instituita si reglementata de Codul muncii in cadrul raporturilor juridice nascute in baza unui contract individual de munca.
Vechimea in munca in domeniul securitatii sociale a fost inlocuita prin Legea 19/2000 cu notiunea de stagiu de cotizare. Potrivit Legii 19/2000, stagiu de cotizare reprezinta acea perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Dar in ce situatii perioada somajului poate face obiectul vechimii in munca? Specialistii explica printr-un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?"
Raspunsul specialistilor:
Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca inteleasa in sensul legislatiei muncii sau poate fi mai mare in intelesul legislatiei securitatii sociale, adaungandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare.
Aceste perioade nu constituie vechime in munca in sensul legislatiei muncii, neputand fi valorificate, spre exemplu, la acordarea sporului de vechime in munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Potrivit prevederilor Legii 76/2002 perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.
Asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 8 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.
Asa cum spuneam, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.
Intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
Asadar, in conformitate cu prevederile legale enuntate, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime, respectiv a acordarii gradatiei aferenta transelor de vechime in munca in conformitate cu prevederile in domeniul salarizarii si inclusiv a drepturilor la concediul de odihna.
Conform art. 160 din Legea 19/2000:
Art. 160
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la intrarea in vigoare a prezentei legi constituie stagiu de cotizare.
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, o persoana:
a) s-a aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 38;
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
Conform art. 163 alin. (1) din Legea 19/2000: Pentru perioadele asimilate, care au constituit vechime in munca utila la pensie considerata in condttiile legii pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza, dupa caz, salariul minim pe economie brut sau net, respectiv salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.