Informare de la Ministerul Muncii: De la 1 ianuarie dispar cartile de munca, trebuie sa le predati pana la 30 iunie

carte de muncacarnet de muncaITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Finalul anului 2010 reprezinta si sfarsitul celebrelor Carti de munca asa cum le cunoastem. Potrivit dispozitilor  O.U.G. nr. 148/2008, pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile ulterioare.

In unele locuri a inceput colectarea acestora, ITM Sibiu anuntand ca peste 32.000 de carnete de munca au fost, deja, pregatite pentru predare. In total, in arhivele locale ITM exista aproape 60.000 de carnete de munca, iar peste 64.000 de carnete sunt pastrate si completate de angajatori. In alte parti nu se mai elibereaza deloc carnete de munca, insa nu exista o intelegere unitara a ceea ce se va intampla la nivel national de la 1 ianuarie. Mai ales pentru ca aceasta desfiintare a cartilor de munca a mai fost prelungita de 3 ori: de la 1 ianuarie 2004 la 1 ianuarie 2007, apoi la 1 ianuarie 2009 si, in fine, la 1 ianuarie 2011.

Redactia www.LegislatiaMuncii.ro s-a adresat in numele dumneavoastra Ministerului Muncii pentru un raspuns oficial, raspuns pe care vi-l prezentam mai jos. Practic se confirma faptul ca, de data aceasta, se va aplica legea privind disparitia cartii de munca. Termenul ramane 1 ianuarie 2011 iar angajatorii si Inspectoratele teritoriale de munca sunt obligate sa elibereze angajatilor carnetele de munca pana pe 30 iunie 2011.

Foarte importanta insa este precizarea care vorbeste despre ramanerea obligatiei "infiintarii Registrului general de evidenta a salariatilor". Aici, fiecare angajator are obligatia de a transmite la inspectoratul teritorial de munca registre de evidenta a salariatilor in format electronic".

Gabriela Dita, specialist in legislatia muncii si lector in cadrul Seminarului National de Legislatia Muncii organizat pe 17 septembrie la Crown Plaza, a explicat si cum se va stabili vechimea in munca dupa 1 ianuarie. “Dupa data abrogarii Decretului nr.  92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normative”

Cititi mai jos raspunsul de la Ministerul Muncii. Acelasi raspuns il gasiti si in Fisierul atasat

INFORMARE MINISTERUL MUNCII

"Potrivit prevederilor art 296 din Codul Muncii - legea numarul 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, carnetul de munca ramane sa probeze vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010, iar angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca urmeaza sa le elibereze titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2010, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data de 30 iunie 2011 angajatilor.

In corelatie cu decizia de renuntare la carnetele de munca, Codul Muncii a instituit obligatia infiintarii registrului general de evidenta a salariatilor. Initial corespunzator mijloacelor tehnice disponibile la acea data, atat pentru majoritatea angajatorilor cat si pentru inspectoratele teritoriale de munca, acestea se intocmeau pe suport de hartie.

Prin intrarea in vigoare a a HG nr 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, modificata si completata, la nivelul Inspectiei Muncii a fost organizata o baza de date la nivel national in care fiecare angajator are obligatia de a transmite la inspectoratul teritorial de munca registre de evidenta a salariatilor in format electronic.

Inspector general de stat
Gabriel Radu
Directia Control Relatii de Munca si Evidenta Muncii"

CLICK AICI PENTRU A DESCHIDE FISIERUL ATASAT

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carte de muncacarnet de muncaITM

Data aparitiei: 14 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informare de la Ministerul Muncii: De la 1 ianuarie dispar cartile de munca, trebuie sa le predati pana la 30 iunie Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]