"Un salariat comunica angajatorului ca si-a deschis cont de salarii la doua banci diferite si doreste virarea salariului alternativ cand la o banca cand la cealalta (luni diferite). Este legal ca angajatorul sa efectueze aceasta operatiune?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 166 din Codul muncii, salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz. Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
Ce alte mentiuni trebuie sa contina Regulamentul intern? Ce verifica inspectorii veniti in control?
Va prezentam aceste mentiuni obligatorii pe stick-ul „Regulamentul intern in avantajul dvs.”, impreuna cu alte informatii extrem de utile privind modul cum trebuie adus la zi acest document prin prisma recentelor schimbari legislative, detalii AICI >>>
Totodata, modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS nr. 2.171/2022 prevede la Capitolul I.1. inscrierea salariului de baza lunar brut in lei si la pct. 6, metoda de plata conform cu prevederile art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (4) din Codul muncii.
Articolul 168 prevede:
(1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
Dovada platii salariilor se face cu inscrisuri, in conditiile art. 168 Codul muncii, prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
Codul muncii la art. 159, precizeaza ca salariul reprezinta contraprestatia in bani a muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz, prin virament bancar, in contul angajatului, sau in numerar.
In opinia noastra, firma nu este obligata sa vireze salariile alternativ, in cele doua conturi bancare ale salariatului, insa, la solicitarea expresa, in scris a angajatului plata se poate efectua alternativ in mai multe conturi, legea neinterzicand aceste aspecte. Angajatorul poate sa nu fie de acord cu plata salariului in mai multe conturi, dar poate sa vireze banii intr-un cont si apoi angajatul sa ii transfere in cate conturi doreste.
In functie de Regulamentul intern si de procedurile interne/operationale pe care le are angajatorul, ramane la latitudinea acestuia posibilitatea de virare alternativa a salariului in cele doua conturi ale salariatului. Cer este ca angajatorul poate efectua plata salariului prin virament intr-un cont bancar.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Absente nemotivate. Dovada convocarii. Incetare CIMIntrebare: Cum se poate inceta un CIM in cazul unui salariat care absenteaza perioada indelungata de 1 an. A justificat in scris neprezentarea prin lipsa mijlocului de transport care pana la o data a fost sustinut de angajator. Angajatorul nu s-a obligat sa suporte transportul indiferent de conditii sau durata. Salariatul, ulterior respinge corespondenta de invitatie la firma / convocare. Cum se poate inceta contractul in acest caz? Cand toata corespondenta se intoarce la angajator si nu ai cum sa faci...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu cand repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si dumincaIntrebare: In aceasta situatie se poate trece in pontaj CM/CO/CFP in zilele de weekend? Bineinteles, fiind specificat in CIM/ROI ca programul de lucru este si in weekenduri.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<