Ce trebuie sa stie orice angajator despre fisele de post
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul in care angajatorul modifica sau adauga orice element din fisele de post ale angajatilor, chiar daca functia sau alte aspecte prevazute in CIM nu se schimba, este necesara incheierea unui act aditional la CIM.
Codul Muncii prevede obligativitatea informarii salariatului atat cu privire la functia ocupata ...citeste mai multe aici >>>
"Referitor la fisele de post, este obligatoriu sa fie trecut inlocuitorul sau este posibil sa se faca referire la orice persoana care ocupa un post similar sau sa existe o matrice de calificare (in cazul muncitorilor) care sa dovedeasca cine poate inlocui la un utilaj aceas persoana? Este posibil ca pentru o singura persoana, pe fisa ei de post, sa fie trecuti doi superiori: unui ierarhic si unul metodologic (avand in vedere ca sarcinile efective de lucru le primeste de la cel metodologic)? Este posibil ca pentru o functie sa se intocmeasca o singura fisa de post (un singur document) pentru mai multe persoane, ocupante a acelei pozitii, (care au acelasi sef ierarhic), cu o lista de semnaturi in spate? (sau este obligatoriu ca fiecare angajat sa aiba documentul lui contrasemnat de sef si de el?)", intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro.
In functie de specificul activitatii, tipul functiei si competentele ce trebuie detinute de persoana care indeplineste respectivele atributii modalitatea de inlocuire a acestuia poate fi stabilita de angajator, nefiind obligatoriu, ca in fisa de post sa fie specificat cu exactitate un anumit inlocuitor.
Persoana sa fie inlocuita de o persoana care detine competentele necesare pentru a executa respectivele atributii si mai ales care are astfel de atributii in fisa postului, iar in acest fel exercitarea acestora sa nu presupuna in mod esential incheierea unui act aditional.
2. Apreciem ca, in situatia in care, data fiind natura activitatii, respectivul salariat este subordonat fata de doi superiori, acestia pot si trebuie mentionati in fisa postului, precizandu-se exact limitele de competenta ale fiecaruia.
3. Fisa de post este anexa la CIM, aceasta trebuie intocmita pentru fiecare salariat, semnata in mod direct de acesta.
ATENTIE! Nu se poate intocmi aceeasi fisa pentru mai multi salariati. Asadar, chiar daca modelul este acelasi pentru functia in discutie, aceasta trebuie completata cu datele personale ale fiecarui salariat si anexata la fiecare CIM.
Sursa: PortalCodulMuncii
de Mara Dobrin
NOUTATI din Legislatia muncii
Doriti sa angajati lucratori straini?
Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!
Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania
Lector: dr. Radu Stefan Patru
Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
ARTICOLE SIMILARE
Fisa de post director adjunct societate comerciala250 modele de FISE DE POST editabile si actualizate conform GDPR 2020Fisa postului - importanta, cadru legal, obligativitatea intocmiriiFisa postului pentru un inginer electrician - principalele ATRIBUTIIOferta speciala pentru specialistii HR si SSMULTIMELE ARTICOLE
Stabilirea functiilor interne si utilizarea codurilor COR - ce prevede legea?Perioada de pastrare a fisei postului - ce prevede Codul MunciiFisa postului pentru inspector de specialitate programe fonduri europeneFisa postului pentru instructor fitnessModel instructiune proprie SSM pentru baristaARTICOLE SIMILARE
Ce trebuie sa stie orice angajator despre fisele de postARTICOLE SIMILARE
In ce conditii se poate majora salariul unui angajat. Ce s-a schimbat in Codul Muncii incepand cu 7 augustScapati de incertitudinea aplicarii legii! Secrete dezvaluite de un specialist cu 10 ani experientaContract cu timp partial: munca prestata peste program va fi sanctionata cu amenzi aspreIn atentia angajatorilor: tot ce trebuie sa stie despre salarii si contributiiCum se reglementeaza fiscal ajutoarele sociale acordate salariatilor. Ce trebuie sa stie angajatoriiULTIMELE ARTICOLE
Demisie si concediere. Cand este obligatorie perioada de preaviz?Inspectia Muncii a sanctionat munca la negru si a aplicat amenzi de peste 125.000 de euroCe trebuie sa stie angajatorii despre timpul de munca si pauza de masaTrei specialisti in domeniu va prezinta schimbarile aduse de OUG nr. 53/2017 si implicatiile lorCodul Muncii modificat in 2017 - explicatii si exemple. Noutatile aduse de OUG 53/2017Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
» Detalii Click Aici « Atentie la NOILE tendinte in HR! Sfaturi privind Retentia si Motivarea angajatilor
» Detalii Click Aici « ATENTIE la Cercetarea Disciplinara: CINE, CAND si DE CE este obligat sa o faca?
» Detalii Click Aici « LEGEA PENSIILOR s-a schimbat! Mare ATENTIE la Recalculare, Cumul de pensie si ...
» Detalii Click Aici «
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”