Tihna tulburata a salariatului se plateste de catre angajator

03 August 2011
03 August 2011
angajatorconcediu de odihnaconcediivechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea prevede ca fiecare angajat are dreptul la minimum 10 zile de concediu neinterupt, dintr-un total de cel putin 20 pe an, insa cei care lucreaza intr-o companie privata isi pot asigura un concediu mai mare, prin negocierea cu angajatorul si in functie de vechime.

Exista insa si bugetari care au concedii mai mari, fapt reglementat in cazul celor care au peste zece ani vechime. In plus, bugetarii care lucreaza in cercetare beneficiaza de un regim special, astfel ca primesc 24 de zile lucratoare de concediu cei care au o vechime de pana la cinci ani. Cei cu o vechime de 5-14 isi pot lua o vacanta de 26 de zile, iar cei care au o vechime de peste 15 ani beneficiaza de 28 de zile lucratoare de concediu.

Zilele de concediu neefectuate pe parcursul unui an se repoarteaza anul urmator, insa numai daca angajatul a cerut in mod expres angajatorului sa efectueze acest lucru. Angajatorul trebuie sa ofere 10 zile de concediu neintrerupt sau 15 zile, in cazul bugetarilor. In cazul in care angajatorul intrerupe vacanta salariatului si il cheama pe acesta inapoi la munca, compania respectiva trebuie sa plateasca toate cheltuielile familiei necesare revenirii la munca, precum si eventualele prejudicii suferite.

In plus, angajatul trebuie sa-si primeasca banii de concediu cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de plecare. Indemnizatia este media zilnica a drepturilor salariale din ultimele trei luni, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

In ceea ce priveste evenimentele speciale, angajatii au dreptul la concediu platit dupa cum urmeaza:
casatorie - 5 zile; casatoria unui copil - 2 zile; nasterea unui copil - 5 zile+10 zile; decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile; decesul bunicilor, fratilor - o zi; donatorii de sange - o zi; la schimbarea jobului - 5 zile.
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]