Raportul aferent proiectului Legii bugetului de stat pentru 2021 arata ca salariile de baza/soldele de functie/salariile de functie/indemnizatiile de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, precum si indemnizatiile aferente functiilor de demnitate publica si functiilor asimilate acestora, prevazute in Legea-cadru nr. 153/2017, vor fi mentinute la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.
Totodata, anul acesta se mentine cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de
salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Potrivit documentului amintit, citat de Agerpres, alte masuri care ar urma sa fie aplicate in anul in curs se refera la mentinerea cuantumului indemnizatiei de hrana la nivelul stabilit pentru anul 2020; neacordarea de premii si a indemnizatiei de vacanta prevazuta de Legea-cadru nr. 153/2017; compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzator, iar pentru politisti si cadre militare se mentin reglementarile din anii anteriori care vizeaza acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatori legale; prelungirea folosirii voucherelor de vacanta emise in anul 2019 si anul 2021 pana la sfarsitul anului 2021 si suspendarea emiterii de vouchere de vacanta pentru anul 2021.
Totodata, conform documentului amintit, studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri si naval. Studentii orfani sau proveniti din casele de copii beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport, se mai arata in document.
In ce priveste piata muncii, un obiectiv il reprezinta eficientizarea politicii de ocupare si de stimulare a muncii, astfel incat sa se ofere servicii competitive si adaptate realitatilor din piata muncii, atat pentru angajatori, cat si pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, legarea muncii de criterii de performanta.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat la 2.300 lei lunar, incepand cu data de 13 ianuarie 2021, ceea ce reprezinta o crestere de 3,1% fata de luna decembrie 2020.
Pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore in medie pe luna.
In ceea ce priveste sistemul de pensii, se va avea in vedere pensii echitabile pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii sustenabil.
In ce priveste alocatia de stat pentru copii, din ianuarie 2021, cuantumul acesteia s-a majorat cu 16% fata de valoarea din decembrie 2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<