Inspectia Muncii a inceput anul in forta si continua seria controalelor. In acest sens, a aplicat amenzi in valoare de 9,213 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, ca urmare a unor controale realizate in perioada 1 - 28 aprilie 2022.
In perioada specificata, Inspectia Muncii a declarat ca au fost aplicate 4.370 avertismente si au fost dispuse 10.379 masuri de remediere a neconformitatilor constatate, potrivit
Agerpres.
Munca nedeclarata si munca prestata in afara programului de lucru
In luna aprilie, au fost identificate 524 persoane desfasurand munca nedeclarata, dintre acestea 331 nu aveau intocmit contract individual de munca,122 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 8 persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat iar 63 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time.
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei
daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM!
Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil! Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control,
detalii aici >>>
"Desfasuram, la nivel national, Campania de verificare a modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi riscurilor de explozie si incendiu in silozurile de cereale, fabricile de bauturi alcoolice, rafinarii, industria miniera si in spitale. Actiunile de control se efectueaza in toate tipurile de intreprinderi (mici, mijlocii si mari, cu capital de stat, privat si mixt), care efectueaza activitati de receptionare, conditionare, pastrare si valorificare a produselor agricole, fabricare a nutreturilor combinate, fabricare a produselor de morarit si panificatie, fabricare a bauturilor alcoolice, precum si in unitatile din minerit, rafinarea titeiului si in spitale", a specificat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Obiectivele avute in vedere vizeaza diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea prevederilor legale de catre angajatorii care efectueaza activitati de receptionare, conditionare, pastrare si valorificare a produselor agricole, fabricare a bauturilor alcoolice, rafinare a titeiului, exploatare miniera si ingrijire spitaliceasca.
Bratu a mai specificat si ca se urmareste cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale referitoare la sanatatea si securitatea in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasare salariati. Declaratia 112Intrebare: Salariatii detasati de la alta societate (societatea Y) si care sunt platiti de angajatorul la care sunt detasati (societatea X) trebuie declarati in D112 de catre angajatorul care ii plateste (societatea X)? Detasarea in cazul acestor salariati trebuie sa apara in D112?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Comunicare CCM si RI catre un fost salariat. Returnare venit necuvenitIntrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<