In doar doua zile, o buna parte a romanilor care lucreaza vor beneficia de 2
zile libere, dat fiind faptul ca in data de 30 noiembrie Romania il celebreaza pe Sfantul Andrei, iar pe 1 decembrie este celebrata ziua nationala a tarii.
In acest context, ce se va intampla pe 2 decembrie? Doar bugetarii vor sta acasa, iar cei care lucreaza in mediul privat vor lucra? Pot angajatorii sa le dea liber acestora si in ce conditii?
Desigur, exista mai multe variante in acest sens. Una dintre ele este ca angajatul care vrea sa fie liber sa isi ia concediu de odihna pentru ziua de 2 decembrie, daca ii este permis si nu exista alta posibilitate.
Iata la ce s-a gandit un angajator care a adresat o serie de intrebari pe PortalCodulMuncii.ro: "Daca societatea a decis ca ziua de sarbatoare legala 30 noiembrie 2016 sa fie acordata pe 2 Decembrie 2016. In acest caz ziua lucrata in data de 30 noiembrie se plateste cu spor la salariu cf. art 142 alin. (2)?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Salariatii care vor lucra vor fi compensati cu timp liber corespunzator, in urmatoarele 30 de zile. Daca, din motive justificate, nu se acorda aceste zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in timpul normal de lucru.
Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii, atat 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei cat si ziua de 1 decembrie reprezinta zile libere platite de angajator.
Desigur, exista si exceptii de la aceasta regula. Potrivit Codului muncii, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la locul munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde liber ci doar sa compenseze munca astfel prestata.
Este vorba de salariatii care lucreaza in:
- unitatile sanitare si cele de alimentatie publica. Pentru aceasta categorie de unitati, prin hotarare a guvernului se stabilesc programe de lucru adecvate, in scopul asigurarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie;
- unitatile cu foc continuu in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
IMPORTANT: asadar, DOAR daca prin specificul activitatii unei companii se indeplinesc conditiile de "unitati cu foc continuu in care activitatea nu poate fi intrerupta", angajatorul va putea solicita salariatilor sa lucreze in ziua de 30 Noiembrie ,cu compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Cum am mentinat si mai sus, salariatii beneficiaza de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, daca nu se acorda ziua libera in compensatie.
Angajatorii din mediul privat pot sa ofere o zi libera angajatilor, cea de 2 decembrie
Desigur ca un angajator din mediul privat poate sa hotarasca ce vor face angajatii in ziua de 2 decembrie. Pot stabili ca aceasta zi sa fie libera, respectand eventualele prevederi din contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
Ba mai mult decat atat, angajatorul poate sa renunte chiar si la recupererea zilei de 2 decembrie (bugetarii vor fi nevoiti sa recupereze aceasta zi). Desigur, in acest fel angajatorul ar putea considera ca iese in pierdere, dat fiind faptul ca trebuie sa ofere drepturile salariale aferente zilei de 2 decembrie.
In afara de aceste zile libere, romanii se vor mai bucura in anul 2016, de inca doua zile nelucratoare: 25 si 26 decembrie, moment in care romanii vor celebra Craciunul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Zile libere in perioada de repausIntrebare: Un salariat lucreaza la tura de 12 cu 24; 12 cu 48. A avut un deces in familie, are dreptrul conform regulametului intern la 3 zile libere platite. 2 zile se suprapun cu liberul lui de drep dupa turele lucrate. Va rog, cum trebuie sa acordam zilele libere in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere decizie de incetare CIM cu intarziere. ConditiiIntrebare: In cazul incetarii de drept a contractului de munca, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de incetare se poate intocmi si dupa data la care se indeplineste conditia de varsta standard ? Avem o salariata care are luna si anul pensionarii oct 2024 (conform anexei nr. 5 din Legea 263/2010 privind VARSTELE STANDARD de pensionare). Deoarece nu i-am intocmit decizia de incetare de drept in oct 2024, intrebarea este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<