Hotararea nr. 865/2023 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010

Hotararea nr. 865/2023modificare OUG nr. 111/2010modificari indemnizatie crestere copil
Hotararea nr. 865/2023 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca hotararea nr. 865/2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 844 din 19.09.2023.
 
Iata cateva dintre modificarile aparute la legislatie.just.ro:
 
"Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 2 - (1) Drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5, art. 7 alin. (1) si (2) si art. 8 alin. (4) din ordonanta de urgenta se cuvin pentru fiecare nastere sau, dupa caz, pentru fiecare situatie prevazuta la art. 8 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta.
(2) In aplicarea prevederilor art. 33 alin. (3) din ordonanta de urgenta, drepturile prevazute la art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta se acorda persoanelor indreptatite pentru fiecare copil aflat in aceasta situatie si se cumuleaza cu indemnizatia sau, dupa caz, cu stimulentul de insertie prevazute la art. 2, respectiv art. 7 din ordonanta de urgenta, dupa caz, fie pentru aceeasi persoana indreptatita, fie pentru fiecare persoana indreptatita prevazuta la art. 1 alin. (1) lit. a) si b).
(3) In situatia in care se cumuleaza drepturile prevazute la art. 2 si art. 31 alin. (2) din ordonanta de urgenta, pentru o singura persoana indreptatita, noul drept de indemnizatie se acorda pe baza cererii si a documentelor privind veniturile realizate, fara a fi necesara o noua suspendare a activitatii.
(4) In situatia prevazuta la alin. (3), dupa finalizarea perioadei de acordare a unuia dintre drepturile prevazute la art. 2 si art. 31 alin. (2) din ordonanta de urgenta, pentru perioada ramasa pana la finalizarea perioadei de acordare a celuilalt drept, persoana indreptatita solicita doar prelungirea concediului pe baza suspendarii activitatii, in vederea continuarii dreptului la concediu si indemnizatie.
 
Articolul 4^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 4^1 - (1) In aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cealalta persoana indreptatita prevazuta la art. 8 alin. (1) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, pe aceasta perioada primul parinte nu poate beneficia de concediul si, respectiv, de indemnizatia pentru cresterea copilului.
(2) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul propriu la concediul de crestere a copilului de cel putin doua luni, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) lit. i) din ordonanta de urgenta sau, dupa caz, inceteaza, potrivit prevederilor art. 16 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta.
 
(3) In situatia in care persoana indreptatita opteaza pentru concediu fara plata potrivit art. 11 alin. (2) din ordonanta de urgenta, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau daca acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. In cazul prevazut la art. 9 alin. (2) din ordonanta de urgenta, perioada de 3 luni prevazuta anterior se majoreaza cu cate 2 luni pentru fiecare copil, incepand cu al doilea.
(5) Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului de la data suspendarii activitatii profesionale, respectiv a intrarii in concediul prevazut la alin. (1), cererea si documentele doveditoare se depun in termen de maximum 15 zile de la data suspendarii activitatii. In situatia in care cererea si documentele doveditoare se depun dupa acest termen, indemnizatia se va acorda de la data depunerii cererii, potrivit art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta.
(6) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 9 din ordonanta de urgenta, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de luni cel putin egala cu dublul numarului de nasteri inregistrate in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.
(...)
 
Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, se afla in situatia prevazuta la art. 9 alin. (2) din ordonanta de urgenta, se procedeaza dupa cum urmeaza:
a) daca cele 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt acoperite in totalitate de perioada de concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, acordarea acestora se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil, precum si majorarea prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta;
b) daca cele 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevazute la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) si a celor realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta. Daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a), pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea se poate depune cu cel putin 60 de zile inaintea implinirii varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, de catre copilul pentru care se afla in concediul pentru cresterea copilului sau, dupa caz, in termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. b) si c) din ordonanta de urgenta. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii conform art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta, fara aplicarea prevederilor art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta daca, la data depunerii cererii, copilul pentru care s-a beneficiat de concediul pentru cresterea copiilor a implinit deja varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
(3) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), cererea se poate depune cu 60 de zile inaintea implinirii varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, de catre copilul pentru care a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului ori de stimulent de insertie sau, dupa caz, in termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. a)-c) din ordonanta de urgenta. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii conform art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16/2022!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Hotararea nr. 865/2023modificare OUG nr. 111/2010modificari indemnizatie crestere copil

Data aparitiei: 20 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Hotararea nr. 865/2023 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 Nota: 3.64 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]